Јанковић: На подручју ПУ Врање одузета два возила

Милош Јанковић командир Саобраћајне полиције Врање

Нова мера прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима, која се односи на привремено одузимање возила у одређеним случајевима, на снази је од 23. фебруара. Од ове мере се очекује да значајно допринесе унапређењу безбедности саобраћаја на нашим путевима. На подручју ПУ у Врању од почетка примене мере, одузета су два возила, рекао је за нашу телевизију, командир саобраћајне Полицијске испоставе  Врање, Милош Јанковић.

Најважнија мера коју је донео измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима, а ступила на снагу 23.фебруара, јесте привремено одузимање возила. Ради се о једној од најважнијих мера, од које се очекује да значајно допринесе унапређењу безбедности у саобраћају. МУП Србије је тим поводом објаснио који су законски основи за одузимање возила које предвиђа тај закон. Возило ће бити привремено одузето од учиниоца тежег прекршаја, који је у претходне две године правоснажно осуђиван за теже прекршаје из области безбедности саобраћаја, рекао је Милош Јанковић командир саобраћајне ПИ Врање.

-Када говоримо и тежим прекршајима из области Закона, ради се о прекршајима насилничке вожње, управљања возилом у стању потпуне алкохолисаности, са више од 2 промила алкохола. Претицање колоне возила најмање три возила, прелазак на црвено светло најмање 2 пута у временском размаку од 10 минута, каже Јанковић.

До када траје мера привременог одузимања возила, да ли се одузето возило враћа власнику, да ли се мера примењује и у случају када возач није власник возила?

-Привремено ће се одузети возило од учиниоца тежих прекршаја, а даља одлука о статусу возила је на надлежном Прекршајном суду. Од њега зависи трајање мере, као и даљи статус одузетог возила, каже саговорник. 

На питање каква је ситуација на подручју ПУ Врање, када је примена нове мере у питању, Јанковић каже:

-Од када је почела да се примењује мера 23 фебруара, на подручју ПУ Врање, од учинилаца тежих прекршаја  одузета су два возила.

Одузимање возила од учинилаца најтежих прекршаја примењује се у свим земљама чланицама организације, европскe мрежe саобраћајних полиција – (ROADPOL), изузев Румуније.

Please follow and like us:
Друштво