Jedan, dva, tri…čuvaj se ti

Radionica o trgovini ljudima
Foto: RTV Vranje

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima  i Crveni krst Vranje, održali su radionice

„Jedan, dva, tri… čuvaj se ti“,  o trgovini ljudima, u vrtiću Neven u Vranju.

Na Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula 2022.  klincima i klincezama volonteri su prikazali i omiljeni crtani film većine nas – Pinokia.

Svi znamo da Pinokiju raste nos kada laže i po tome pamtimo taj crtani film. Ali, kako to da smo zaboravili na mačka koji ga vrbuje i prodaje vlasniku cirkusa, koji ga kasnije eksploatiše kao besplatnu radnu snagu? Ili je možda bolje pitanje, zašto nam niko ovo ranije nije rekao?

Naime, danas se priča o Pinokiju koristi na edukativnim treninzima kako bi se deci mlađeg uzrasta objasnio problem trgovine ljudima. Da podsetimo, kada su žrtve deca, govori se o trgovini ljudima, čak i onda kada nema pretnji, prinude, zloupotrebe položaja i slično.  

Radionica je interaktivna i sastoji se od razgovora sa decom ali i društvene igre u kojoj deca primenjuju ono što su usvojila.

Osim što je potrebno decu edukovati, ključna karika je i poverenje u odrasle. Njima treba podrška, kako roditelja, tako i ustanova u kojima borave.

Prema podacima iz najnovijih zvaničnih izveštaja Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, većina identifikovane dece žrtava tokom 2020. godine bile su devojčice. 18 u Srbiji, 24 u Bosni i Hercegovini, 6 u Severnoj Makedoniji, ali bilo je i dečaka koji su identifikovani kao žrtve : 6 u Srbiji, 7 u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji, slučajevi seksualne eksploatacije dece su u većini (37 % u 2020. godini), dok je 21% dece iskorišćavano za radnu eksploataciju.

Decom se trgovalo u okviru njihovih zemalja porekla, u regionu, u Evropskoj uniji i susednim zemljama.

Izveštaji Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) ističu da je stvarni broj osoba, uključujući decu, koji su žrtve trgovine ljudima verovatno veći nego što zvanični podaci pokazuju. Stvarni obim pojave je teško izmeriti zbog nevidljive i skrivene prirode trgovine ljudima i izazova povezanih sa identifikacijom žrtava.

Pogledajete video u nastavku.

Друштво Тиче се свих нас - трговина људима