Јубилеј Локалне мреже за борбу против трговине људима  

Локална мрежа за борбу против трговине људима Града Врања обележила је десет година постојања и рада на Европски дан борбе против трговине људима. Представљени су резултати рада у погледу превенције, кривичног гоњења починилаца, заштите жртава и међусекторске сарадње и партнерстава на локалу.  Приказан је и документарни филм  ‘’Кажњива трговина’’ у чију реализацији су учествовали и полазници врањског Шаф – а.

Изрека’’Знање је моћ’’, била је звезда водиља Локалне мреже за борбу против трговине људима у Врању. Превенција кроз перманентну едукацију свих  генерација, свих ђака основних и средњих школа, чак и деце предшколског узраста је најважнија,  каже председница Мреже Данијела Милосављевић.  Сваке године Мрежа је организовала нове и нове едукације, да знају шта је то трговина људима, коме се обратити, како се заштити, како реаговати.

-Имамо и добар успех. Потврдили су то и републички органи који су препознали наш рад и позвали нас да будемо учесници у изради Националне стратегије за борбу против трговине људима, као и подршка и помоћ другим локалним самоуправама приликом формирања локалних мрежа. Имамо успеха и ја увек кажем, једна спашена жртва трговаца је оправдање постојања Локалне мреже – каже председница мреже.

Председница наводи један случај продаје невесте у иностранство, којој је касније одузет пасош и продата даље у циљу бављења проституцијом. Тада је реаговала Локална мрежа и у сарадњи са републичким органима, успели су да је извуку из ланца трговине и да је врате у Србију.

-Статистика показује да учиниоци кривичног дела трговине људима изједначавају жене и мушкарце. Тако да не треба да се верује и када је жена у питању, јер су и оне су у том ланцу трафикера, које врбују и које се баве трговином људима- упозорава Милосављевићева.

На обележавању деценије  рада приказан је филм о раду Мреже. У реализацији филма учествовали су и полазници врањског Шаф-а, који су се из угла дечије анимације бавили борбом против трговине људима. Филм носи назив ,,Кажњива трговина“.

Please follow and like us:
Друштво