Јутарњи мраз угрожава воћке, нарочито кајсије и брескве

фото: РТВ Врање

Топло време, а затим изненада мраз је сценарио који је услед климатских промена све чешћи. Све то може драстично утицати на приносе воћа, па тако имамо истовремено расцветало воће и кровове и поља прекривених снегом.

Након неколико изразито топлих дана у другој половини марта, стигло је нагло захлађење, праћено и појавом снега. За ноћас је Републички хидрометеоролошки завод прогнозирао температуру испод 0 степени у многим крајевима Србије. Нагле промене времена не погодују никоме,поготово воћарима.

Током претходне ноћи на подручју Врања забележен је слаб мраз око минус једног степена. Стручњаци за воћарство оцењују да и овако слаб мраз доводи до измрзавања и опадања цветова  и пупољака кајсија.  Цвет ће измрзнути при температури од минус један или минус два степена Целзијуса, у зависности од сорте и локалитета, а млади плодови су још осетљивији и они ће сигурно измрзнути ако је температура испод нуле.

 Због осетљивости кајсије на колебање температура, воћари избегавају да је гаје на већим површинама. Да би се спречило или смањило измрзавања цветова, једино што може да се уради је кречење стабала, како би бела боја рефлектовала сунчеве зраке и како би се смањила температура биљке и одложио период цветања бар за
неколико дана. Постоје и хемијске материје које могу смањити штету од
мраза, али за то је потребно да се воћар посаветује са стручњацима.
Добра вест је да и уколико 20 до 30 одсто цвета измрзне, ово воће може
да има добар род, занемарљиво је мањи принос ако измрзне око 50 одсто
цвета, али све преко тога, значајно ће бити мањи род.

Please follow and like us:
Пољопривреда