Када славе рођендан људи рођени 29. фебруара?


Данас је 29.фебруар. Много народних веровања везано је за овај датум и преступну годину, али и за оне који се роде на данашњи дан, пре свега због чињенице, да тек сваке четврте године славе свој рођендан, а током простих година померају своје славље. Вероватноћа да се неко роди баш тог дана, узимајући у обзир 8 милијарди становника је 1 од 5,5 милиона људи на целом свету. У Врању је на данашњи дан, од 1984. године, до данас, рођено свега 45 особа.

Овај датум, који се јавља сваке четврте године велики број људи сматра мистичним и моћним, а оне рођене 29. фебруара – другачијим од свих и надареним посебном срећом и интуицијом. Ако сте рођени 29.фебруара са 60 година имаћете само 15, али пензију нећете остварити тако рачунајући. Овако се шале многи који данас славе свој дан. Вероватноћа да се неко роди 29. фебруара је јако мала Колико људи познајете да су рођени 29. фебруара? Можда једну особу, али највјероватније ни једну. Ако сте се икада запитали због чега је то тако, одговор је логичан – зато што је вероватноћа да се неко роди баш тог дана узимајући у обзир 8 милијарди становника, 1 од 5,5 милиона људи на целом свету.

Око 0,27 одсто светске популације данас, 29. фебруара слави рођендан. Иако се то можда чини као мали број, ако узмемо у обзир глобалну популацију, то значи да је и даље велики број оних који данас славе рођендан – њих око 21,5 милиона.

У нашем народу постоји веровање да су људи рођени на данашњи дан, по својој природи јединствени, надарени изузетно израженом интуицијом. Сматра се да су способни, невероватно креативни.

Када заправо славе рођендан људи рођени 29. фебруара?

Тек једном у четири године. А током сваке обичне, рођендан прослављају или дан пре, односно 28. фебруара, или наредног дана, 1. марта.

У нашем граду, према подацима Матичне службе, од 1984. године, до 2020. рођено је 45 особа на данашњи дан. Узимајући обзир и ову преступну,  2024. годину, овај број ће се можда већ сутра повећати, у зависности од тога, да ли ће се и колико беба родити у току данашњег дана, у врањском породилишту.

Свако од нас се је сигурно бар једном питао, зашто заправо имамо преступну годину? Због 29. фебруара, година има 366 дана, а не 365. Додатни дан у фебруару је из астрономских разлога – Земљи треба 365 дана, пет сати и нешто мање од 49 минута да обиђе Сунце, а не тачно 365 дана. Преступни дан се уметнуо сваке четврте године, како би се компензовала разлика, између соларне и календарске године.

Please follow and like us:
Занимљивости