Како до статуса заштићеног купца електричне енергије?

Бројило

На основу Уредбе о енергетски заштићеном купцу већ трећу годину грађани стичу статус заштићеног купца и ову олакшицу користе рањиве категорија становништва.  Држава је обезбедила субвенције за ове категорије грађана, а захтеви се подносе Одељењу за друштвене делатности.

Током две претходне године просечно око 2 и по хиљаде грађана на територији Града Врања има  статус  заштићеног купца електричне енергије. Они су испунили предвиђене критеријуме,а субвенције државе настављене су и ове године.

-Што се тиче 2024. године ту већ имамо поднето и одобрено око 1.100 захтева. Овим путем апелујем на све грађане који испуњавају услове да се  обрате Одељењу за друштвене делатности и поднесу захтев како би добили ову олакшицу, коју пружа држава. Средства су обезбеђена,  а и  сама држава апелује да се грађани пријављују и остварују своја права, каже градска већница Данијела Милосављевић.

Критеријуми се односе на материјални положај и подразумевају :  укупан месечни приход домаћинства, број чланова домаћинства  и имовно стање. Ради се о грађанима који имају нижа примања, а критеријум је и број чланова домаћинства, као и квадратура стамбеног простора коју поседују.

-За једночлано домаћинство је износ  до 23.225,54 динара, за два члана 38.811,17, за три члана 50 396,70 за четири 63 982,27 за пет  77.567, 85 и за домаћинство са  шест чланова  91.153,43. Сви они који имају нижа примања или тачно толико могу да поднесу захтев, објашњава Милосављевићева.

Битан критеријум је и имовно стање у смислу лимитираног броја квадрата по члану домаћинства. Људима који  живе на селу  услов је да имају једну стамбену породичну зграду .

-Поред ових категорија  корисници новчане социјалне помоћи, увећане социјалне помоћи, дечијег додатка и корисници туђе неге и помоћи, имају право да буду заштићени купци и то иде по аутоматизму.  Ту су службе умрежене , а за туђу негу сами доносе решења, додаје већница.

Корисници туђе неге и помоћи до 2023. године нису имали право на ову помоћ, али је уредба измењена, тако да су и они обухваћени. Најчешће се ради о особама са инвалидитетом или онима који имају неизлечиву болест.  

Please follow and like us:
Друштво