Како преживети летње врућине ?

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће током друге декаде јула у Србији бити веома топло. Наранџасти метео-аларм обухватиће и југ Србије.

Налет опасних врућина и топлотних таласа већ су наступили, а чињеница је да могу бити кобни по здравље. Широм Србије бележе се температуре преко 35 степени, а у наредним данима очекује се да жива у термометру премаши 36. подељак на Целзијусовој скали.  Питали смо наше суграђане како се боре са врућинама.

-Седимо кући у хладовини. Волим предвече са мужем да одем у шетњу.

-Јако фино подносим ову врућину уз хладно пиће. За сада немам неких здравствених проблема због топлог времена. Увече је пријатније јер има пуно света. Одем до кафића и попијем кафу са пријатељима.

-Практикујем ујутру по хладовини да завршим обавезе. Одем до парка или са друштвом на пиће по хладовини, кажу суграђани.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ упозорио је да су временске прилике, на основу прогнозе, опасне по здравље стога је неопходно предузети неке превентивне мере.

Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана. Када су овакве врућине неопходно је избегавати алкохол, смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Добро је уносити мањи број оброка, али често.

Ако већ излазите, потребно је предузети одговарајуће мере, попут наношења заштитног фактора, облачења у широку одећу светле боје и ношења шешира са великим ободом. Заштитни фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води.

Please follow and like us:
Друштво