Како заштити децу на интернету?

Савремено доба, савремене навике, зато у саставни део живота деце, али и одраслих дефинитивно спадају интернет и дигитална технологија. Интернет пружа могућност за напредовање у образовању, брзе претраге и добијање информација, разна истраживања, између осталог и за забаву и разбибригу.

И поред свих добрих могућности које интернет и дигиталне технологије пружају, савремене технологије с друге стране доносе и разне ризике, због чега је неопходно предузети одређене мере ради заштите. Безбедност података, мрежа, информационих система, у највећем броју случајева појединаца, безбедно понашање приликом коришћење нових технологија представља један од кључних аспеката дигиталне писмености која је неопходна вештина за сналажење у 21. веку.

Број деце и младих који свакодневно користе интернет је у сталном порасту , али интернет не нуди увек садржај који је примерен деци. Зато сурфовање интернетом без надзора одрасле особе, родитеља, старатеља, потенцијално децу доводи до неког непријатног садржаја. Осим садржаја који подстиче насиље, који су сексуално експлицитни и приказују насиље као  или негативно понашање као репер доброг понашања, постоји ризик и  од предатора, међу којима су педофили који злоупотребљавају друштвене мреже како би ступили у контакт са децом и огрозили их.

У великом броју случајева интернет одређене групе одраслих, али и деце користе ради вређања, уцењивања, претњи, насиља, злоупотреба фотографија и личних података.

Најчешћи облици злоупотребе деце на интернету:

•             Трафикинг – Трговина људима представља кривично дело које подразумева продају и куповину тј.држање неке особе у циљу њене експлоатације уз употребу силе, претње, преваре, злоупотребом овлашћења или тешког положаја као и радње које могу бити део тог процеса (превоз, скривање, чување). Када су деца у питању, ово кривично дело постоји и када нема елемената претње, силе, злоупотребе положаја и сл. Пристанак жртве на екплоатацију не мења чињеницу да се ради о кривичном делу.

•             Крађа – На сајтовима се често нуди помоћ типа саветовалишта које има за циљ препознавање психолошког профила малолетника око којег се наизглед ствара пријатељско и заштитничко окружење. У другим варијантама у исту сврху могуће је искористити информације о бројевима кредитних картица којима малолетник плаћа своје учешће у наградним играма.

•             Онлине предатори – један од најраспрострањенијих облика злоупотребе деце. Статистички је доказано да је свака четврта девојчица и сваки шести дечак доживе неки облик сексуалног злостављања. Напади на њих углавном почињу дружењима на форумима и у Цхат собама, системом лажног представљања „ловаца“. Последице, психолошке, а неретко и физичке природе, на њој остају трајно и као такве, у потпуности се подударају са класичним злостављањем или силовањем.

•             Сугестија – облик напада са циљем да се жртва наведе на самоповређивање, свесно или несвесно. Ова врста напада опасна је нарочито стога што може да резултује тешким болестима, па чак и смртним случајевима. Лакши видови деловања сугестијом на потенцијалну жртву, могу се наћи на сајтовима чији садржаји обилују разним врстама дијета, телесних вежби и сличних активности. Циљну групу оваквих сајтова чине у највећој мери девојчице тинејџерског узраста.

•             Вршњачко насиље – Подразумева подстицање групне мржње, нападе на приватност, узнемиравање, праћење, вређање, несавестан приступ штетним садржајима и ширење насилних и увредљивих коментара. Оно може укључивати још и слање окрутних, злобних, некад и претећих порука, као и креирање интернет страница које садрже приче, цртеже, слике и шале на рачун вршњака. Такво насиље односи се и на постављање фотографија вршњака на галеријама сајтова, уз захтев посетиоцима да их процењују по одређеним карактеристикама, односно да гласају за особу која је најружнија, најнепопуларнија или најдебља у школи.

Иако постоје индивидуалне разлике у начину реаговања, постоје нека понашања на основу којих родитељи могу да закључе да дете трпи дигитално насиље. На пример, уколико дете показује узнемиреност током или након коришћења интернета, ако избегава дружење са вршњацима, делује одсутно, нерасположено, раздражљиво, није мотивисано за учење, ако има проблем са концентрацијом, избегава школу, или ако има психосоматске симптоме (главобоља, муцање, ноћно мокрење, нагло мршављење или гојење…).

Преузето са сајта: https://www.drugnijemeta.rs/digitalna-bezbednost-dece-kakve-opasnosti-vrebaju-na-internetu-i-kako-se-zastititi/

Снежана С. из Врања, препричава из почетка немили догађај са којим се суочила њена 13-огодишња ћерка. По речима мајке Снежане, девојчица је те 2020. године имала 10 година, била је одличан ђак, волела је да се истиче у знању и редовно доносила награде са разних такмичења. Бавила се спортом и још увек тренира одбојку. Нажалост, њени вршњаци нису толико примећивали њене успехе, него су путем Вибер група често коментарисали њено понашање у школи, одговарање на часовима, као и њено облачење. Наша саговорница каже да су тај проблем прво покушали да реше у кругу породице, да би као родитељ приметила да то спутава и узнемирава њено дете и потом затражила помоћ стручних људи, тачније школског психолога. Веома захвална мајка Снежана додаје да је школски психолог у сарадњи са педагогом школе, као и разредним старешином и родитељима деце која су чинила групу на Вибер-у, а која је имала за циљ подругивање своје другарице из одељења, дошли су до решења проблема. Разговори са децом и указивање на то да једни другима нису конкуренција и да је другарство најбитније, као и осећања свог друга из разреда, школе, комшилука, довело је до тога да ово одељење више нема сличних проблема.

Ову су само неке од могућности и савета за родитеље, на који начин могу да заштите своје дете приликом коришћења, интернета, друштвених мрежа. Оно што је веома битно јесте да приликом жеље да што боље заштитимо своје дете, не размишљамо од тога да прво забранимо детету приступ омиљеним друштвеним мрежама. Сама забрана може изазвати бунт код деце и дете неће имати слободе да искрено комуницира са родитељем, што представља већи проблем. Комуникација и поверење у односу родитеља и детета је веома битна.

Уместо тога, позабавите се условима коришћења друштвене мреже како бисте проверили да ли ваше дете испуњава старосни услов за употребу ове мреже.

Please follow and like us:
Буди безбедан на интернету Друштво