Каква је исхрана деце у вртићима? 

Разговор са нутриционистом у студију ТВ Врање

Правилна исхрана код деце је битна од малих ногу, јер се здраве навике усвајају од малена. Малишани већи део дана углавном проведу у вртићу. То подразумева да дечија исхрана  умногоме зависи од онога шта једу у вртићима. За формирање јеловника у вртићима задужени су нутриционисти, који воде рачуна o количини порције и разноврсности исхране која би требало да одговара деци предшколског узраста. О томе колико је важна здрава и правилна исхрана још од малих ногу разговарали смо са нутриционистом која је била гошћа Јутарњег програма Телевизије Врање.

Деца у јаслицама лако прихватају храну, док су предшколци најизбирљивији-поручила је Вања Савић Алексић, нутрициониста и сарадник за исхрану у Предшколској установи.

Када се саставља јеловник мора се водити рачуна да исхрана не буде ни преобилна ни дефицитарна. Мора да буде разноврсна и  да у њој буду заступљене намирнице из свих седам група. Правилником је дефинисано које намирнице смеју или не смеју да се дају деци. Морски плодови, гљиве, љути и јаки зачини као и газирана пића су строго забрањена. Битно је да се прати ритам, односно да постоји размак између давања оброка и ужина.

-Јеловник се саставља на две недеље и јако је битно да у њему буду заступљене намирнице из свих група и да је исхрана разноврсна и уравнотежена. Имамо три оброка, доручак, ужину и ручак и тај дневни оброк детета у вртићу треба да задовољи 75% укупних енергетских потреба- казала је Вања Савић Алексић, нутрициониста и сарадник за исхрану у Предшколској установи ’’Наше дете’’.

Улога родитеља, али и нутрициониста који праве јеловнике за децу која иду у вртић је јако битна. Дете треба водити на пијацу, да виде, додирну и помиришу неке намирнице, јер што више их упознајемо са другим намирницама, они ће лакше да их прихвате.

– Пракса је показала да детету треба нудити намирнице које не воли да једе. Увек треба да понудимо. Некад дете неће да узме, али сталним понављањем и нуђењем те намирнице ће дете некад да узме. Не треба да одустану ни да замењују намирнице  које су корисне неким другим намирницама, како дете не би било гладно – додала је Савић Алексић.  

Досадашње искуство показује да деца добро једу у вртићу, да одлично једу кувана јела као што су грашак, боранија и пасуљ. Приликом уписа детета у вртић, родитељ је дужан да упозори уколико је дете алергично на неку намирницу и у том случају се израђује индивидуални јеловник.

-Ми имамо такву децу и тај број се повећао од ранијих година. Деца су алергична на различите врсте намирница. Раније су то били млеко и млечни производи , међутим сада су заступљене алергије и на рибу, кромпир, јабуку или наранџу па имамо велики број тих јеловника. Родитељ је у обавези да донесе извештај од педијатра како би у нутрициониста у разговору са родитељем могао да састави најбољи јеловник за ту децу- поручује Савић Алексић.

Намирнице које се користе у вртићу морају да долазе са атестом, односно да буду здравствено исправне и безбедне. Након тога, нутрициониста је дужан да погледа све што долази и да прегледа документацију па родитељи могу бити сигурни да њихова деца имају здраву и разноврсну исхрану.

Please follow and like us:
Друштво