Калиграфски гест Исидоре Јовчић

“Калиграфски гест у антропоцентричној слици – изложба експерименталне калиграфије“ назив је поставке која обухвата 16 уметничких слика младе ауторке Исидоре Јовчић.

Реч је о специфичном калиграфском изразу, где ауторка ствара индивидуални приступ и властити језик који, кроз кодиране ликовне поруке, комуницира са публиком. Све слике су у квадрату, различитих димензија, а ова поставка је докторски уметнички пројекат ауторке.

Изложбу је у Галерији Народног музеја отворила кустоскиња Мирјана Јовановић.

Исидора Јовчић рођена је 1993. године у Књажевцу. Након стручне уметничке школе у Нишу, на смеру за графички дизајн, дипломирала је на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, где је завршила и мастер студије. Тренутно је на докторским студијама на Факултету примењених уметности у Београду. Бави се сликарством савремене уметности 21. века и припада млађој генерацији сликара експресионизма, енформела и акционог сликарства.

До сада је своје радове излагала на бројним колективним  изложбама.

Поставка којом се представља у Врању одабрана је на  излагачком конкурсу Галерије Народног музеја Врање и реализује се у оквиру пројекта Годишњи програм Галерије Народног музеја у Врању за 2023. годину.

Финансијски је подржана од стране Министарства културе Републике Србије, а биће пред публиком до 26. августа.

Култура