Каравештица у граду и у селима врањског краја

Прескакање ватре – Каравештица

Обичај који је посебно заступљен на југу Србије, уочи почетка Васкршњег поста, је прескакање Каравештице. Сваке године на празник Беле покладе пали се слама, а деца, млади, стари, сви који се окупе на улици, прескачу ову ватру или Каравештицу, а затим се мажу гаром. У многим деловима града и у сеоским срединама на нашем подручју ,овај обичај се негује и дан данас. Око наше камере синоћ је забележило атмосферу у Собинској улици у Врању а наши гледаоци су  нам послали и снимке како је то било у њиховим крајевима. 

Бела недеља, покладе или како неки називају, Каравештице, обележавају се како би се по легенди, отерале зле мисли и лоша срећа. За овај дан везан је и обичај „ламкања јаја“. Кувано јаје се пробуши иглом, завеже за лустер изнад стола, или уколико је могуће изнад шпорета или места где гори ватра, онда се заврти, а укућани се труде да га ухвате устима без руку. Прескакање ватре је традиционални обичај којем се радују и млади и старији. Обележавају га у свим крајевима града, али и у сеоским срединама, те смо забележили дружење и окупљање уочи прескакања Каравештице.

-Ми већ дуги низ година, слободно могу рећи и деценијама, на овај начин прослављамо овај празник и у име целе улице, свим суграђанима честитам празник и као што је ред и обичај, да им пожелим да праштају својим ближњима и да забораве све што им је лоше учињено. Такође, да се труде, да од данас живе по хришћанским обичајима, да праштају и буду што бољи, речи су Предрага Станојковића из Собинске улице.

А ево како је овај обичај обележен у  насељу Огледна станица као  и у селима Суви Дол и Црни Луг. Овај ритуал је привукао највећу пажњу малишана, али ни старији нису изостајали.

Према народном веровању, у овом периоду је посебна опасност претила од вештица и разних злих сила, па су се људи штитили ватром. Они су “карали“ односно, терали вештицу, па отуда и назив Каравештица.

Please follow and like us:
Друштво