„Кнауф“ опрема стакленик у ШОСО „Вуле Антић“

У дворишту Школе за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању, постављена је конструкција стакленика у којем ће бити засађено украсно, мирисно и зачинско биље.

Овај својеврсни мирисни врт ће иновативним методама опремити компанија “Кнауф Инсулејшн”.

Двориште Школе за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању богатије је за један сасвим нови објекат, површине петнаестак квадрата, који ће представљати мали мирисни врт, као вид ароматерапије за децу са сметњама у развоју, каже директор школе, Небојша Цветковић.

У стакленику ће бити засађено украсно, зачинско и ароматично биље, а иницијативи запослених у школи су се придружили људи добре воље и компанија “Кнауф”, како би објекат имао своју пуну функцију.

У опремању стакленика биће коришћене и неке иновативне методе, наводи директор.

– Компанија “Кнауф инсулејшн” из Сурдулице направиће полице са каменом вуном, у облику плоча. Биљке расту директно из камене вуне, што значи да није потребна земља, већ само одређена количина прехране у води – појашњава Цветковић.

Настава са ђацима који похађају ову школу је специфична и њима је потребна посебна пажња, што значи и већу одговорност, истиче градски већник за спорт, образовање и верске заједнице др Ненад Ђорђевић.

Због тога локална самоуправа поздравља овакве иницијативе, а град Врање са своје стране доста улаже на побољшању услова у школи “Вуле Антић”.

– Направили смо громобранску мрежу, цео прстен око школе, а један део крова је потпуно реконструисан.

Трудићемо са да у наредном периоду све то завршимо, како би школа добила услове какви су потребни – каже Ђорђевић.

Украсно, зачинско и ароматично биље има позитивно дејство на организам и донеће благодети и ученицима ШОСО “Вуле Антић”.

– Мислим да ће ова мирисна башта бити од велике користи јер ће служити децу за опуштање.

Ту ће се гајити мирисно и зачинско биље и имаће сврху једне врсте ароматерапије, што помаже деци да буду опуштенија и концентрисанија и лакше прате наставу – оцењује школска дефектолошкиња Миљана Јовановски.

Непосредно поред стакленика, гради се и полигон са објектима за побољшање моторике деце, па ће то бити целина која би требало да побољша укупну функционалност ове деце.

Иначе, ШОСО “Вуле Антић” похађа 88 ученика, од којих је дванаесторо њих на кућној настави, а 76 њих је свакодневно у школи.

Please follow and like us:
Друштво Образовање