Ко има већу трему пред полазак у школу – деца или родитељи?

За пар дана ученици ће поново сести у ђачке клупе, школе ће бити пуне дечјег жагора, на таблама ће се исписивати формуле, књиге ће ученицима постати најбољи пријатељи. Будући прваци ће први пут ући у своју учионицу и чути школско звоно. Разговарали смо са педагогом школе о привикавању на нову средину и припрему за полазак у први разред.

Један од најважнијих дана у животу сваког детета је полазак у школу. Шта је детету потребно да савлада пре поласка у први разред, како да се снађе у новој средини и како теку припреме за дочек првака, објаснила је Ивана Генов педагог у ОШ „Светозар Марковић“.

– Родитељи су свакако узбуђени и обично имају позитивну забринутост о томе како ће дете успети да се уклопи са новим другарима и у новој средини, док код деце то до сада не примећујемо. Они су срећни што ће се упознати са новим другарима и учитељицама. Деца прелазе из једног безбрижног доба вртића у школу и то је чини ми се за родитеље стресније него за децу – каже наша саговорница.

Што се тиче школе, учитељи и просветни радници су спремни да дочекају нове генерације ученика.

 – Припреме су у току за пријем наших првака, ми током целог лета организујемо и припремамо програм који ће им бити презентован. У то су највише укључени учитељи првог разреда, наравно ту је и свечана прозивка која постоји за прваке сваке године – каже педагогица.

Нема потребе да родитељи уче децу да пре времена пишу и читају, али би требало да деца знају да самостално једу, иду у тоалет, знају своје и име и презиме родитеља, адресу где станују, каже наша саговорница.

Please follow and like us:
Образовање