Колико кошта полазак детета у школу?

Полазак у школу веома је значајан догађај и представља велику промену и за родитеље и за дете. Како је сутра 1. септембар, обишли смо једну књижару у нашем граду и упитали колико кошта целокупни школски прибор за једног ђака.

Сутра почиње нова школска година. Истраживали смо, колико је родитељима потребно новца за полазак једног ђака у школу, почевши од књига и свезака до одеће. Колико кошта комплет књига, свеске, школски прибор и да ли је куповина завршена, рекли су нам у књижари „Декос“.

-Што се тиче књига могу рећи да је већ у завршној фази, јер су у већини случајева родитељи већ купили књиге. Јављају се спорадично родитељи како би купили једну, две књиге које им фале. Тренутно је актуелна куповина школског прибора, ранчева, свезака, односно свега што је потребно за полазак у школу, рекао је Драгољуб Декић власник књижаре.
За куповину уџбеника, ранчева, свезака, оловака, гумица, прибора за ликовно васпитање треба издвојити готово једну минималну месечну зараду. Ту треба додати и одећу, обућу, ужину. Знамо да у Србији у просеку породице имају двоје деце, трошак се удвостручује, па почетком септембра само „на школу“ родитељи имају велики издатак.

-Од првог до четвртог разреда цена комплета књига цена је између 10 и 12 хиљада динара у зависности од броја уџбеника. Стандардно се купује српски, математике, природа и друштво и страни језик. Поједине школе не набављају књигу из музичког или ликовног и ту долази до варијације што се тиче цене. Књиге за узраст од 5. до 8. разреда су скупље и крећу се од 17 до 20 хиљада динара, каже наш саговорник.

Свеске, оловке, бојице дрвене, водене, темпере, блок за ликовно, лењири, пернице, ђачке су потрепштине које су неопходне током читаве године, а ево колико коштају?
Цене свезака се крећу од 40, 50 до 120 динара, за оне са мало актуелнијим мотивима цене су од 90, 100 до 300 динара. Цена оловке је око 40 динара, прибор за цртање, односно лењир и угломер око 120 до 150 динара у зависности од произвођача. То су оквирне цене, свакако је позамашна свота новца потребна за полазак детета у школу, поготово ђака првака јер је њима све неопходно, истиче Декић .

Родитељи обично уџбенике купују на неколико месечних рата, које отплаћују током године, тако и у овој књижари већ марта месеца почиње наручивање књига за следећу школску годину. Међутим, целокупна школска опрема се купује непосредно пред полазак у школу, зато је овај јесењи период због трошкова око поласка у школу и припрему зимнице, најтежи током године.

Please follow and like us:
Друштво Образовање