Комеморација поводом трагичне смрти Драгане Ристић Младеновић

Поводом смрти професорке клавира и некадашње директорке Музичке школе“Стеван Мокрањац“ Драгане Ристић Младеновић, одржана је комеморација у присуству породице, колега, ученика и великог броја пријатеља. Емотивно, уз сузе и присећање на рад и дело преминуле говорили су они који су од ње учили и са њом радили.

Драгана Ристић Младеновић трагично je настрадала на планинарењу у несрећи која се догодила на месту Виа ферата Горњак код Петровца на Млави.
На клавиру цвеће и Драганина слика, на слајдовима фотогграфије из живота и рада страдале професорке, а у сали Музичке школе плач и неверица, које изазивају слике на којима је Драгана пуна живота, насмејаног лица, како је и саме колеге и пријатељи описују.

-Драга наша Драгана, навикли смо на твоје авантуре, на твој немирни дух, радозналост, на твоју веселу природу, на певушење док корачаш ходницима школе. Навикли смо на твоје приче о догодовштинама са путовања уз смех, навикли смо на то да не упамтимо имена свих планинских врхова које си освојила, на све то смо навикли. Ипак, успела си да нас изненадиш, да нас оставиш без текста, у неверици, шоку, тузи. Много зашто изговарамо, а уместо одговора остаје само туга. Ипак, у миру путуј у планине Господње. Иза себе си оставила много одсвираних мелодија са својих десет прстију, много изванредно организованих концерата. Управљајући овом установом, уткала си и део сопствене душе, речи су актуелне директорке Тање Близнаковски.

-Јуче сам уплакана изашла на свеж ваздух, а на руци ми је слетела бубамара и оставила траг. Осетила сам да је то била моја професорка, да је дошла да ме види. Ја знам и осећам да ме чује и желим да јој кажем следеће: “Свирајте и стварајте најлепше мелодије, а ја ћу сваку да ослушнем када погледам у небо“, рекла је ученица Сара.

-Спојиле смо се на почетку мог школовања у Музичкој школи и касније до завршетка средње школе остале нераздвојне. Веровала је у мене и када нисам веровала у себе, веровала је у мене и када ме је позвала да радим у Музичкој школи и надам се да је нисам изневерила јер је то било моје најбоље почетничко радно искуство у просвети са децом, коју обожавам као што ме је она научила, казала је Ана Митић Стошић.

Драгана Ристић Младеновић рођена је 29. марта 1976. године у Врању. Завршила је Факултет уметности Универзитета у Приштини, на одсеку за клавир. Иза себе је оставила сина. Сахрањена је на Шапраначком гробљу у Врању.

Please follow and like us:
Друштво