Комрад: Пролећни радови током календарске зиме

Градско зеленило

Током зиме за ‘’Комрад’’ је било много посла и то оног карактеристичног за пролећне. Блага зима, донела је бујање вегетације већ у јануару, а тако се наставило и током фебруара. Орезивање грана, садња, шишање траве, па чак и заливање у фебруару, узроковале су климатске промене.

Од 1888. године,  од када се мери температура у нашој земљи, фебруар, који је иза нас био је најтоплији. И иначе, сва праћења показују да се из године у годину температура земље повећава, глечери се топе, клима се мења и оставља траг на живи свет.

-И биљке су кренуле раније. Ми увелико радимо, у току је орезивање дрвореда и већ је при крају. Врло рано смо засадили цвеће и љубичице. И у јануару смо радили, као да нисмо прекидали сезону – каже Наташа Михајловић, шефица Градског зеленила.

Све је увелико напупило, то се види и на раним воћкама, а дивље врсте већ су процветале на осунчанијим теренима. Спојила се сезона са сезоном, а овакво време је стрес за биљке, истиче Михајловићева. Немају довољно влаге, па је било потребно чак и заливање у фебруару.

-Врши се окопавање и прихрана љубичица, да им дамо снагу да преживе топлоту. Влага је на првом месту и већ смо их и заливали. Заливали смо и руже у Булевару и у Радничкој улици и тамо смо их прехрањивали – додаје шефица.

За лепо зеленило у граду неопходно је да се константо прате биљке, да се орезују , прихрањују и заливају. Но, у наредном периоду посебну пажњу треба обратити на нагле промене временских прилика.

-Не бојимо се мраза, љубичица ће то да поднесе. Бојимо се олујних ветрова , јер стара стабла доживаљавају ломове. Ту се дешава оно што нико не очекује. Иако из године у годину обављамо санитарне сече у јесен, ипак биљка након тога дуго не може да се опорави- објашњава Михајловићева.

Михајловићева саветује грађане  да чувају градско зеленило, као и сав мобилијар. Нажалост, претходног викенда много штете је претрпело ово предузеће, јер су непознати починиоци ломили мобилијар по граду.  

Please follow and like us:
Друштво