„Коштана на сцени“, изложба о најизвођенијем делу Боре Станковића

У Mузеј кући Боре Станковића отворена је изложба Народног Музеја у Врању, под називом „Коштана на сцени“. Поставку су припремиле кустосткиње Музеј куће, Драгана Декић и Лидија Илић. Изложба обухвата фотографије из сценских поставки Коштане, позоришне плакате и исечке из штампе.

Драма „Коштана“ најпознатије је дело Борисава Станковића и један од најпрепознатљивијих симбола културе Врања.

Комад са играњем и певањем, како га је конципирао Станковић, једно је од најизвођенијих сценских дела, не само у Србији, већ и на позоришним даскама широм некадашње Југославије.

Поставка документује трагове о праизведби „Коштане“, изведеној 22. јуна 1900. године у Народном позоришту у Београду.

– У оквиру манифестације „Музеји за 10“ припремили смо изложбу која обухвата фотографије од 1900. године до данашњих дана.

Изложба садржи фотографије из представа, најавне плакате, као и новинске чланке – каже једна од ауторки поставке, кустосткиња Музеј куће, Драгана Декић.

У поставци су и фотографије првих глумаца који су тумачили улоге Коштане и Миткета, Зорке Тодосић и чувеног Чича Илије Станојевића који је и режирао драму.

Ту су и фотографије осталих глумица које публика још увек памти у улози легендарне Коштане: Дивне Ђоковић, Искре Божиновске, Љубинке Бобић, Оливере Марковић.

У улози Миткета, током година су се појављивали Добрица Милутиновић, Петре Прличко, Бора Милићевић, Мирољуб Алексић, Марко Николић, Драган Станковић.

Поставку чине и бројна књижевна издања „Коштане“ на више језика, употпуњеним из фонда Библиотеке „Бора Станковић“ у Врању, као и новински чланци о представама, глумцима и јунацима драме „Коштана“

– Музеј кућа располаже књижним фондом великог броја издања дела Боре Станковића, поседује новинске чланке који нам дају информације  о битним детаљима о животу самог писца, као и људи који су послужили као инспирација за писање – наводи ауторка.

Изложбу „Коштана на сцени“ публика ће моћи да погледа до 25. маја.

Култура