Костић: Обука за писање бизнис планова почиње данас

Бојан Костић градски већник за ресор буџет, финансије и предузетништво у студију Радио телевизије Врање

Град Врање је са Министарством за равномерни регионални развој потписао уговор о реализацији пројекта „Предузетништво – темељ локалног и регионалног развоја“ где министарство учествује са два милиона динара, док Град улаже милион динара за подршку предузетника у виду грантова од по 300.000 динара. О овоме смо разговарали са Бојаном Костићем градским већником за ресор буџет, финансије и предузетништво.

 – Велики је одзив предузетника који су регистровани за делатности које ми субвенционишемо. Око 58 пријава је стигло на први Јавни позив и сви они ће равноправно конкурисати за 10 грантова у износу од 300.000 динара за набавку нове опреме за пословање. У првој фази спроводиће се обуке за писање бизнис планова за електорнско пословање, маркетинг и реализацију иновација, које ће даље спроводити Регионална развојна агенција Пчињског округа. Обука почиње данас и трајаће до петка, а по завршетку обука сви који су конкурисали за ова средства, имаће такмичење бизнис планова, где ће најбоље пословне идеје добити грантове од по 300.000 динара, истакао је Костић.

С обзиром на то да је заинтересованост предузетника ове године била огромна, по речима градског већника, то је сигнал да већ наредне године Град уложи још већа средства за те намене. С друге стране, Град је расписао и Јавни позив за запошљавање незапослених лица који се налазе на евиденцији Службе за запошљавање.

-Критеријуми за одобравање свакако ће давати предност теже запошљивим лицима, дакле млади до 30 година старости, жене, Роми, људи који имају више од 45 па и 50 година. Средства се одобравају за набавку опреме и услов је да фирма не мора да буде регистрована, али по одобрењу средстава имају рок од 30 до 45 дана да незапослено лице којем су одобрена средства, региструје фирму и да плаћа порезе и доприносе најмање 12 месеци, наглашава градски већник.

Уз пријаву се прилаже и бизнис план којим незапослено лице показује своју пословну идеју. Комисија ће вредновати све критеријуме, а оно што се фаворизује јесте производно занатство теже запошљивих лица, речи су Бојана Костића градског већника задуженог за ресор буџет, финансије и предузетништво.

Please follow and like us:
Друштво Економија