Костићу, поред финансија, и ресор привреда: “Буџет је индикатор стања у привреди, ова два ресора уско су повезана“

Бојан Костић у емисији “Дан пред нама“

Бојан Костић у наредном периоду обављаће функцију већника за буџет, финансије и привреду. Одлука о буџету Града већ је усвојена. У овој години планирана су велика улагања и инвестиције, а очекује се, као и од сада, помоћ државе у реализацији капиталних пројеката.

На првој седници Скупштине Града Врања Бојан Костић поново је изабран за већника за буџет и финансије и придодат му је ресор привреда. Како сам каже, буџет је индикатор стања у привреди и непогрешиво показује стање у привреди, тако да су то два ресора која су повезана. “Ја се надам да ћемо у наредном периоду, кроз неке мере које смо на почетку формирања Градског већа предвидели, на крају овог мандата имати добре вести што се тиче наших показатеља и што се тиче и запослености и незапослености.

-Ми ћемо се у наредне четири године, пре свега, бавити условима пословања које има привреда на територији града. Приближићемо процедуре наше локалне самоуправе, али и других институција које раде са привредом како би привредници, а посебно они који почињу са обављањем привредних активности, као што су предузетници, старт ап предузећа, имали јаснији увид како се прибављају дозволе, где могу све да конкуришу за средства за унапређење свог пословања, где могу да се обрате и за узимање додатних кредита, да радимо и са пореском управом, да са привредницима радимо на едукацији како би избегли неадекватне ситуације. Радићемо, пре свега, на едукацији, а наравно и на унапређењу пословне инфраструктуре, на решавању имовинско-правног питања земљишта која су адекватна за изградњу погона или неких других пословних објеката. Видимо какве је резултате дао тржни центар Зона, имамо око 6 хиљада људи само викендом тамо, тако да уколико као Локална самоуправа можемо да решимо још неке локације које су занимљиве инвеститорима, то ће бити добар замах за повећање запослености и за повећање стандарда становништва, појашњава Костић.

Очекују се нови инвеститори, спрема се реконструкција моста у селу Стропско, где такође има производних капацитета који  зависе од саобраћајних конекција, јер ће се на тај начин допринети унапређењу пословања. Када је реч о буџету, Одлука о буџету за ову годину је већ усвојена.

-Пројекција је на основу реалних очекивања ове године. Увек тежимо да планирамо реалан буџет. Приходи су на нивоу од 3 милијарде и 450 милиона, дефицит планиран око 56 милиона динара, који ће се у већем делу покрити из неутрошених средстава прошле године, а око 26 милиона кредитима за нове инвестиције. Када смо код нових инвестиција, приоритет је у овој години изградња топловода до нових котларница, које ће производити топлотну енергију из обновљивих извора енергије, биомаса, дрвна сечка и компримовани природни гас, каже Бојан Костић.

То је приоритет, међутим Град Врање има већ спремне многе пројекте, којима ће аплицирати код ресорних министарстава када Влада буде формирана.

Please follow and like us:
Друштво Економија