Кристина Стојиљковић окупала крст за 355.000 динара

Кристина Стојиљковић

Празник Богојављење прослављен је широм Епархије врањске. Традиционално, у свим храмовима купао се Часни крст, а у рекама и језерима пливало за исти.

Богојављенски крст окупала је Кристина Стојиљковић за 355.000 динара у храму Свете Тројице у Врању. Прошлогодишњи кум ђакон Миодраг Наумовић предао је Часни крст младој Kристини. Kаже да му је година била плодотворна, а исто је пожелео и новој куми.

-Сваки човек би барем једном у животу требао да доживи то. Ако не може сам, нека се договори неколико породица, па може крст бити у дому свакога одређено време, али заиста је посебан осећај када се Часни крст налази у вашем домаћинству, каже прошлогодишњи кум, ђакон Миодраг Наумовић.

-Жеља ми је само добро здравље, моје, моје породице и свих људи, све деце, пре свега. Да сви будемо здрави, поручила је нова кума Кристина Стојиљковић.

Воду је освештао епископ врањски Пахомије, који је претходно служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму Свете Тројице.

-Ми хришћани смо дужни, драга браћо и сестре, сваки на своме месту где се налазимо, где нас је Господ послао на послушање, треба да га искористимо да благовестимо то Богојављење, ту благодат Божију роду људскоме када је Господ дошао и поново васпоставио ту прекинуту везу човека и његовога створитеља коју су наши прародитељи изгубили грехом, а ми крштењем поново васпостављамо тај мост који је био између нас и нашега творца, рекао је владика Пахомије, обраћајући се окупљеном верном народу.

епископ врањски Пахомије

Веровање је да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога, као и да је лековита и чудотворна.

Богојављење је празник који се слави као подсећање на крштење Исуса Христа у реци Јордан, када се Бог пројавио у сва три облика: као Син, Отац и Дух свети који је лебдео у виду голуба.

Ово је један од петнаест највећих хришћанских празника, када се људи међусобно поздрављају са „Бог се јави!”, и отпоздрављају са: „Ваистину се јави!”

Please follow and like us:
Друштво