КЗМ: Почиње школа програмирања

Канцеларија за младе уз подршку Града и Министарства туризма и омладине, реализује пројекат који ће омогућити младима од 15 до 20 година учење програмског језика Свифт.

Школа програмирања која почиње са радом у среду 27. септембра у просторији „Америчког кутка“ у Библиотеци „Бора Станковић“ окупља младе из нашег Града. Млади ће од среде 27. септембра до новембра имати предавања два пута недељно у трајању од два сата дневно, учити о програмском језику „Свифт“, али и о предузетништву.

-Што се тиче пројекта за програмирање, могу рећи да имамо велики број полазника и то су млади узраста од 15 до 20 година. Школа почиње у среду, часови ће се одржавати два пута недељно, а учесници ће бити подељени у две групе. Једна група ће радити основни ниво програмског језика „Свифт“ , док ће друга група радити на изради једне веома занимљиве апликације путем које ће млади моћи да се информишу о спортским и културним дешавањима у нашем Граду, истакао је Лука Трајковић координатор Канцеларије за младе.

Још једна активност при Канцеларији за младе је и обука за омладинске раднике. Координатор Лука Трајковић има годину дана да са групом од 10 младих ради, прате разне радионице, семинаре, програме.

-Обухватили смо различите теме, прво смо формирали групу, након тога смо почеки са темама о лидерству. Полако крећемо са темама активизма, волонтеризма, упознавањем са стратешким документима ‘на нивоу нашег Града, објашњава Трајковић.

Омладинци Канцеларије за младе и учесници школе за програмирање, али и обуке за омладинског радника, не крију задовољство активностима које Град Врање и Канцеларија за младе пружају младима.

-Ја сам и прошле године био уписан, али због неких обавеза нисам завршио школу програмирања, зато ове године опет полазим и надам се да ћу успешно похађати сва предавања. О овом програмском језику „Свифт“ не знам пуно, али о осталим програмским језицима знам, а ону су слични, речи су Душана Ђорђевића ученика Техничке школе у Врању.

Они су на обуци за омладинског радника, а како виде сам процес обуке и шта очекују, рекли су нам Душан и Јелена.

-Већ две године сам укључен када су у питању активности Канцеларије за младе, позван сам и са задовољством сам се одазвао. Доноси ми нека нова познанства, неке нове ствари које желим да знам у животу и отварају ми се нови путеви, каже Душан Ђорђевић.

-Занимљиво је јако, имамо и нека путовања, шта више учимо и неке ваннаставне активности које можемо да употребимо у свакодневном животу, истакла је Јелена Симоновић ученица Техничке школе.

Оно што у наредном периоду очекује омладину нашег Града је Европска недеља локалне демократије  која је посвећена волонтеризму, подсећа Трајковић.

Please follow and like us:
Друштво