Лагана храна и доста воде – спас у врелим летњим данима

Понуда воћа и поврћа на Градској пијаци у Врању

Лето је са собом донело вреле дане и тропске ноћи и прегршт сезонског воћа и поврћа које украшава тезге пијаца. Савете о исхрани и припреми храни током лета дао је нутрициониста Милош Недељковић.

Најбитније је остати хидриран током ових летњих дана, а у томе нам најбоље помаже обична негазирана вода. Не препоручује се конзумирање газираних заслађених сокова и претеран унос кафе јер сви напици на бази кофеина могу довести до супротног ефекта односно дехидратације.

– На овим високим температурама потребно је јести храну која је лакша за варење односно сезонске намирнице као што су  сезонско воће и поврће које   је јако корисно у овим летњим месецима. Оно што се највише препоручује је парадајз, краставац, лубеница, диња, млечни произвои који су мање масни, месо које није поховано или пржено, рекао је Недељковић.

Недељковић истиче да током лета треба избегавати масну храну, сухомеснате производе који су много слани и да треба водити рачуна о кварљивости намирница као што су месо, јаја, млечни производи, али и поједино воће као што је грожђе.  Подсетио је све срчане болеснике да не излазе у најтоплијем делу дана и дао пар савета о исхрани за њих.

– Што се тиче хране, било би добро да избегавају храну која је преслана, пржена или похована и да се наравно добро хидрирају. Оно што је добро да уносе за срце и крвне судове су парадајз, сок од парадајза, лубеница јер је све то добро за те болеснике, додаје је Недељковић.

Када су у питању путовања током лета и храна за понети, препоручује се неки лаганији сендвич са мање маснијим сиром и квалитетнијим сухомеснатим производом, обавезно вода и неко воће као што су банана или кајсија. Недељковић поручује да током лета слична исхрана треба да буде и код деце, али да је понекад дозвољен и сладолед и неки сок који деца воле.

Please follow and like us:
Друштво Здравље