Лаковићу повеља ‘’Борисав Станковић’’

Мирко Демић и Александар Лаковић

У оквиру 58. Борине недеље, у Галерији Народног музеја је представљен путопис у слици и речи „Хиландар и Света Гора између мита и историје“ књижевника Александра Лаковића. О књизи, али и стваралаштву Александра Лаковића је говорио Мирко Демић, романописац и есејиста.

Путопис о Хиландару и Светој Гори представљен је врањској публици у оквиру 58. “Борине недеље“. Аутор Александар Лаковић је у свом стваралаштву посвећен овој теми, те тако има три збирке песама управо о великој светињи. Овога пута, поводом осам векова од добијања независности Архиепископије српске, у сарадњи са тројицом фотографа, Рајком Каришићем, Гораном Вељковићем и Мирославом Јеремићем, урадио је занимљиву монографију која привлачи велику пажњу јавности.

-Мислим да је свима интересантно да виде фотографије са Свете Горе, из Хиландара, и неки мој коментар уз њих, јер многи нису могли да стигну до Хиландара, нарочито за женски део публике је то драгоцено. Тако је књига и конципирана, да нисмо много ишли на ово што је већ познато и оно што је често у разговору, него смо давали акценат на оне ствари које се много не помињу, а које су исто тако саставни део живота на Хиландару, каже Александар Лаковић, аутор и добитник повеље.

О књизи је говорио Мирко Демић који истиче да је ова монографија посебно драгоцена јер представља једно лично и ново виђење Хиландара. “Изузетна је и по форми и техничком изгледу,“ наглашава Демић. 

-Та монографија је нешто што га издваја у путописној прози, добра је околност што је та монографија примећена од критике и награђена у Ваљеву престижном наградом Љубомир Ненадовић, поготову што је мало нас ишло на Хиландар и та је прича увек актуелна, поготову након оног несрећног пожара и догађаја који су уследили, рекао је Мирко Демић.

Лаковићу је на промоцији уручена Повеља Борисав Станковић за изузетан допринос српској књижевности и неговање вредности дела Боре Станковића. Александар Лаковић је дугогодишњи члан жирија манифестације и има заслуге у реализацији програма Борине недеље која траје скоро 6 деценија.

Борина недеља биће настављена трибином „Бори у част“ у Удружењу књижевника у Београду, док ће у Врању, у петак, 29. марта, бити одржано вече посвећено песнику Селимиру Радуловићу.

Please follow and like us:
Култура