Лепоте села из угла мештана села Црни Луг

Деда и унук у селу Црни Луг
Деда и унук у селу Црни Луг

Радио телевизија Врање месецима уназад ради на серијалу под називом „Лепоте села“. Бавимо се разним темама које се тичу живота и рада на селу, као и предностима које мештани у сеоским срединама имају у односу на житеље града. Једна занимљива прича долази из села Црни Луг.

Уколико прижељкујете бекство из града на свеж ваздух, мир и тишину, село је идеалан избор за вас. Села на југу Србије препуна су лепоте, најлепша су с јесени јер је тада природа обојена најлепшим бојама.

Једно од тих села је Црни Луг. На свега 11 километара удаљено од градске вреве, живи око 200 пунолетних становника. У насељу има 79 домаћинстава и оно што даје додатну лепоту и смисао је податак да у њему има много деце, као никада раније.  Обишли смо породицу Станковић на периферији села. На пространом дворишту са травњацима, цвећем, јелкама и боровима налазе се две куће у којој живе три генерације ове породице. Занимљиво је да сви гаје изузетну љубав према завичају, породици, пријатељима, и сваком делићу породичног огњишта.

-На питање какав је живот на селу, па није баш лак. Људи су овде доста оптерећени послом. Многи људи који живе у урбанијој средини, на десетак километара одавде у Врању ме често питају да ли би некада напустио село и отишао у град да живим. Као што видите ова кућа је саграђена пре двадесетак година, ја сам овде оформио своје породично гнездо и никад ми није пало на памет да оставим свој завичај где сам рођен, где сам одрастао. Овај пут знам од детињства, ово игралиште знам од детињства, ту су ми комшије, пријатељи, зато ми није пало на памет никада да одем одавде, истиче Ненад Станковић, професор разредне наставе, мештанин Црног Луга.

Неда Станковић , Ненадова ћерка има 14 година. Ево како она размишља о свом селу и да ли би волела да живи у граду.

-Право да вам кажем, падало ми је на памет како би изгледао мој живот у граду, колико би дуго времена проводила напољу, како бих се уклопила у то друштво јер би то било нешто ново за мене, али да сам размишљала да стварно одем у град и тамо живим, нисам јер су мени овде сви. Овде су моје комшије, рођаци, пријатељи, све што знам и имам.Овде је прелепо, имам доста другарица и другова, божанствено је овде.

Занимало нас је које су то предности живота на селу. Одговоре добијамо од наших саговорника.

-Свеж ваздух, природа, некако су људи ближи једни другима још увек. После короне се доста људи удаљило, ипак је овде на селу ситуација другачија, још увек се људи друже, посећују, причају, смеју се. Што сам дуже у градској средини због посла, све мање примећујем осмехе на лицима људи, објашњава Станковић.

-Дружимо се и излазимо у зависности од слободног времена. Сви се дружимо, сва деца из села без изузетка. Деца су много добра и ја их много волим и не бих могла да издвојим неког да волим више. Окупљамо се на игралишту  које је на два минута од моје куће, некада шетамо да Ратаја или до Жапског, речи су Неде.

Никад више децe на игралишту у селу Црни Луг. Педесетак малишана из овог села похађа основну школу у селу Ратаје које је удаљено од Црног Луга свега 2 километра. Тренутно се играју, забављају, а ово је иначе мултифункционални терен, који је од пре две године реновиран и опремљен рефлекторима.

-Ја сам Каролина, дошла сам из Украјине из села Ивахне. Живим овде. Супер су ме сви прихватили, лепо се дружимо Овде је јако лепо, свеж ваздух, друштво, свакодневно излазимо.

-Свакодневно излазимо на терен, играмо се и дружимо.

-Понекад после школе одмах изађемо на терен, а некад прво радимо домаћи, зависи од обавеза. Играмо фудбал највише.

Оно по чему су специфични људи на селу и што је оставило утисак на нас дружећи се са њима једног лепог јесењег дана је та срдачност приликом сусрета. Како кажу, поздрављају сваког човека кога сретну на путу, био знан или незнани сапутник.

Please follow and like us:
Друштво