„Лепоте села“ нови серијал на Телевизији Врање

Са поносом најављујемо нови пројекат Телевизије Врање под називом ‘’Лепоте села’’ . У недељу 24. септембра од 17 сати премијерно ће  бити  емитована  прва емисија серијала који се реализије уз подршку Министарства информисања и телекомуникација. Кроз 12 емисија  биће приказан живот на селу, традиција, култура, домаћа кухиња, сеоска окупљања, школе, вашари, млади у пољопривреди и све оно што је карактеристично за живот ван града.

У оквиру 12 репортажа у трајању од 20 минута биће приказано 15 села из врањског краја. Села су издвојена у три категорије. Прву групу чине приградска села Нерадовац, Суви Дол, Бунушевац, Балиновац и Златокоп. Равничарска села која ћемо представити су Буштрање, Тибужде, Ћуковац, Црни Луг и Моштаница. Имамо и категорију села која су брдско-планинска и до којих је теже доћи, Градња, Големо Село, Ушевце, Власе и Гумериште – каже Емилија Радичевић, новинар.

У свакој емисији направићемо паралелу између три групе села. Објаснићемо како изгледа свакодневни живот људи у приградским селима у односу на равничарска и брдско-планинска.

Како изгледа школа у забаченим крајевима, како деца проводе своје слободно време и колико су ангажована око кућних послова? Да ли се млади данас одлучују за живот на селу и бављење пољопривредом? Колико су се села променила у последњих пар деценија? Која су главна окупљања на којима се људи друже у сеоским срединама, како изгледају вашари, који су обичаји везани за сеоску славу? Колико је бављење сточарством тежак посао? Који се стари занати чувају на селу док су у граду скоро заборављени? Да ли је храна укуснија на свежем ваздуху и ван градске гужве? На ова и многа друга питања покушаћемо да одговоримо у серијалу „Лепоте села“.

Будите са нама недељом од 17 сати или у репризном термину понедељком од 13 часова и посетићемо фарму бикова, домаћинство са преко 20 чланова, завирићемо у занатску радионицу казанџије, видећете како се производе печурке, како се спрема гулаш на сеоски начин и још много тога.

Please follow and like us:
Друштво Пољопривреда