Лето без екстремних температура

Метеоролошка станица Врање

Статистички гледано, ако пратимо вишегодишња мерења, временске прилике се мењају, али још увек није дошло до великих осцилација на годишњем нивоу у глобалном загревању планете.

Лето ће бити без екстремних температура, јер улазимо у фазу стабилнијег времена, каже Драгиша Станковић, шеф Метеоролошке станице у Врању.

-До пре неколико година Метеоролошка станица у Врању радила је 24 часа, а сада од 7:00 до 22:00, и у том периоду се врши мерење температуре ваздуха, влажности, облачности, ветра (брзине и правца), као и свих природних појава.

Климатске промене су један од највећих глобалних изазова нашег времена. Повећање просечне температуре која иде у екстреме утиче на све екосистеме, на пољопривреду и на здравље људи.

-Од средине 80-их година, па негде до 2010. године бележе се и минималне и максималне екстремне дневне температуре, каже Станковић и наглашава да смо ушли у период топлог таласа, али без екстремних вредности с обзиром да је у Врању забележена највећа температура 41,6 степени. У наредних неколико година се не очекују екстреми, каже Станковић.

Please follow and like us:
Друштво