Луткарске радионице у Културно-образовном центру

Фото: Луткарска радионица

Луткарске радионице одржавају се у сали Окце у организацији Културно-образовног центра. Окупиле су децу из бројних градских и сеоских школа. Циљ је да деца израде лутке, са којима ће касније бити одиграна представа, која ће имати хуманитарни карактер.

Ова радионица подразумева учешће свих 12 основних школа са територије Града Врања. Све школе су се одазвале, а радионице су почеле.

– Први део пројекта је израда лутака, након тога се прави луткарско-глумачка представа, а премијера је 15. децембра. Део тих лутака иде за представу, а остатак ћемо продавати онлајн или на штанду  и средства ће да иду за лечење неког детета – објашњава Татјана Стошић, сарадник у КОЦ-у.

Радионица је осмишљена тако да деца уклапајући дезене, моделе и украшавајући лутке развијају своју креативност.  Уз то упознају се и са овом врстом позоришне уметности.

– Имамо и хуманитарни задатак, не само уметнички и креативни. Мислим да је порука јединство, љубав и захвалност свим добрим људима у Врању, захвалност школама, учитељима и наставницима који су се прикључили. Дакле љубав, захвалност и јединство – истакла је Анита Пешић, васпитачица која се бави луткарством.

Деца кажу да су узбуђена, да им је занимљиво да праве лутке и да једва чекају представу.

– Ово је одлично, моја лутка тренутно има велику хаљину, али још није готова. Ставићу јој дугу косу и обојићу јој хаљину, а можда и неки накит – каже Маша Миленковић ученица из школе “Краљ Петар Први Ослободилац“ из Корбевца.

– Моја лутка ће имати дугу косу и биће лепа, а ставићу јој розе мајицу. Нисам гледала представу са луткама и не знам како ће то да изгледа – каже Марта Стаменковић из Корбевца.

– Овде је супер, свиђа ми се да облачим лутку. Имаће дугу косу, браон сукњу и розе мајицу – каже Хана Митић ученица  Давидовца.

Оставили смо малишане да се друже и стварају лепе успомене, а ускоро се надамо и представи на којој ћемо видети њихове радове.

Овај пројекат одобрило је  Министарства културе, а  суфинансиран је Град Врање.

Please follow and like us:
Култура Образовање