Mинистар Гашић на онлајн састанку у оквиру Механизма цивилне заштите Европске уније

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић учествовао је данас у онлајн састанку у оквиру Механизма цивилне заштиту Европске уније на тему искустава стечених током сезоне пожара на отвореном током 2022. године.

Како је истакао министар Гашић, Министарство унутрашњих послова Републике Србије у циљу превенције шумских пожара предузима широк спектар активности, од јачања капацитета организационих јединица у свом саставу, па до подизања свести грађана о опасностима које могу наступити њиховим неодговорним понашањем.

-Били смо сведоци великих шумских пожара у региону југоисточне Европе у 2021. години када се Република Србија показала као један од лидера у региону у пружању безрезервној помоћи Босни и Херцеговини, Републици Северној Македонији и Републици Грчкој. Стратешки посматрано, као једну од најзначајнијих активности у региону у овој области истакао бих иницијативу председника Александра Вучића у оквиру Отвореног Балкана, када су септембра месеца 2022. године шефови служби за ванредне ситуације потписали Оперативни план за сарадњу цивилне заштит, рекао је министар Гашић.

Министар Гашић је поручио да овај план дефинише скуп активности у области превенције и јачање капацитета за заједнички одговор за ванредни догађај.

-Опремљена најмодернијом опремом преко Механизма цивилне заштите Европске уније упућени су хеликоптери који су у јулу месецу гасили пожар у региону који је уједно био и највећи пожар у историји Републике Словеније. На овај начин, Република Србија је заједно са европским колегама из Републике Аустрије, Румуније, Словачке Републике и Републике Хрватске допринела ефикасном сузбијању настале ситуације, истакао је министар Гашић. Такође, министар Гашић је поручио да је у наредном периоду планирано јачање техничких капацитета кроз механизам цивилне заштите Европске уније. Онлајн састанку, који су званично отворили министар унутрашњих послова Португалије Жозе Луис Карнеиро и европски комесар за хуманитарну помоћ и кризно управљање Јанез Ленарчич, учествовали су министри и други представници надлежних министарстава из Чешке, Грчке, Италије, Словеније, Шпаније, Немачке, Норвешке и Турске, као и представници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице МУП-а.

Please follow and like us:
Политика