Мај месец музике: Млади уметници треба да свирају за младу публику

У Врању је у току манифестација „Мај месец музике“ која афирмише уметничку музику и извођаче ове гране уметности. Програм је настављен синоћ концертом у сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању, на коме је наступио дуо у саставу Бранислава Јованов – виолина и Михајло Ђорђевић – гитара.

Врањска публика имала је прилику да чује извођење дела класичне музике за гитару и виолину.

Овај млади дуо на манифестацији бележи свој трећи заједнички наступ, али појединачно иза себе имају дуг уметнички стаж и бројне награде.

На концерту у Врању су одабрали разноврстан репертоар великих композиторских имена, међу којима су Николо Паганини, Енрике Гранадос, Астор Пијацола, Бела Барток, Ејтор Вила Лобос и Душан Богдановић.

– Ово је комбинација соло програма и камерне музике, мало наступам као солиста, а мало уз пратњу колегинице – наводи Ђорђевић.

– Нека дела су написана баш за гитару и виолину, као што је Паганинијева Соната број 1, док су, рецимо, Румунске игре Беле Бартока оригинално написане за клавир и виолину, а ми смо их прилагодили нашим инструментима – каже Бранислава Јованов.

Млади уметници су репертоар бирали и по сензибилитету који је ближи генерацијама којима и сами припадају.

– Примарни циљ нам је био да свирамо музику за ширу популацију, да свако може да ужива у овим композицијама које смо одабрали – указује Ђорђевић.

– Волели бисмо да млади људи мало чешће иду на концерте и, између осталог, овакав програм је направљен како бисмо привукли млађе слушаоце.

Мислим да је репертоар атрактиван за слушање и искрено се надам да ће у будућности концерти класичне музике бити мало посећенији – каже Бранислава Јованов.

 „Мај месец музике“ наставља се вечерас, када је заказано вече трубе, на којем ће наступити трубач Ненад Марковић и пијанисткиња Марина Рајновић.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и Града Врања.

Please follow and like us:
Култура