Манифестација „Око архитектуре“ први пут у Врању

Око архитектуре“ назив је манифестације, која се по први пут организује у Врању, а коју ће сви заинтересовани посетиоци моћи да погледају до 1. марта, у Галерији Народног музеја. Организатор је „Друштво врањских архитеката“, а покровитељ манифестације Град Врање. Манифестацију ће од 18 сати  отворити  градоначелник Врања, др Слободан Миленковић.

Циљ манифестације, која се по први пут организује у Врању, је подизање свести о значају архитектуре, као саставног дела животне средине и сваког појединца. База је, недавно усвојена стратегија за архитектуру, Национална архитектонска стратегија“. Према речима председника „Друштва врањских архитеката“ , Зорана Стојевића, идеја за оваквом манифестацијом је дошла спонтано, а тема изложбе је „Савремено становање“.

-То је заправо буђење струке и покретање стручне јавности кроз овакве манифестације, да се допре до свести сваког појединца о значају лепе архитектуре и остварења, које буде код људи оно што треба, везано за један урбани начин живота и све што иде са њим. У питању је нишка изложба, са катедре Грађевинско архитектонског факултета и у селекцији жирија одабрани су најбољи радови, рекао је Стојевић.

Према речима Стојевића, радови су са три континента, из 23 земље, разврстани у 92 категорије из 6 универзитетских центара. То је основа за саму тему изложбе „Савремено становање“, која ће наредних дана бити пропраћена и стручним предавањима.

-Предавања обухватају почетак урбаног становања, на територији Врања, па све до данашњег дана. Савремено становање је тематика, јер смо сви ми затечени дугом транзицијом и примећујемо како се поједине градске зоне мењају. Сада је време и постоје услови да се о томе прича, а добро је да се сви укључе у то, каже наш саговорник.

Љубитељи архитектуре, сви заинтересовани посетиоци, моћи ће да погледају изложбу до 1. марта, у Галерији Народног музеја.  

Please follow and like us:
Друштво