Мање беба него прошле године на подручју Града

107 беба мање у односу на исти период прошле године

Током викенда рођено је 13 беба и то 8 дечака и 5 девојчица. Према статистичким подацима у врањском породилишту рођено је 107 беба мање у односу на исти период прошле године, каже начелник Гинекологије и акушерства, др Драган Величковић. Очекује се повећан број порођаја на пролеће, јер има велики број трудница које се јављају на редовне трудничке прегледе. Начелник Гинекологије и акушерства, др Драган Величковић сматра да је пост ковид период утицао да дође до наглог пада рађања деце. Међутим, слика се полако поправља и очекује се да већ на пролеће врањско породилиште буде богатије за нове и младе суграђане.

-Осцилације су на месечном нивоу, али девојчице дефинитивно воде. Природа и сама биологија је удесила да жене продужавају људску врсту. Више деце се рађа лети, јер током зимског периода су партнери ближи једно другоме у интимном смислу. Месечеве мене такође утичу на плодову воду, реч је о теорији која се у пракси показала. Тако да је повећан број порођаја када је месечев уплив магнетног зрачења велики са Месеца на Земљу, каже др Величковић.

Доста породица са двоје деце се одлучују за треће, а оне са троје деце одлучују се лако на четврто дете, истиче наш саговорник. Идеално време за рађање деце је у периоду од 25. до 30. године. Код жена у четвртој деценији живота, трудноће су у већини случајева високог ризика и неопходно је праћење здравља труднице и бебе у стомаку током целе трудноће.

Дотакли смо се и теме о превентиви гинеколошког здравља жене. Гинеколог Величковић саветује да је добро једном годишње обавити микробиолошке, вирусолошке, серолошке прегледе и папаниколау тест.

Гинеколошко-акушерско одељење је у фази рестаурације од 01. септембра. У привременим просторијама новог хируршког блока смештено је Одељење гинекологије  и акушерства. Порођајне сале су на четвртом спрату хируршког блока и ту је бокс са бебама.

 

 

Please follow and like us:
Друштво Здравље