Мање прихода у првом кварталу у градској каси, али и смањен јавни дуг

Градска управа

Мање је прихода у буџету Града у првом кварталу ове године, што се традиционално понавља из године у годину.  Два су разлога за то, која нису изненађење, јер су се унапред знала.  Са друге стране враћањем кредита смањен је јавни дуг.

Први квартал је обично буџетски најтежи, јер су традиционално, најмањи приходи због већег броја празничних дана, а расходи су већи због већих издвајања за енергенте, каже већник Бојан Костић. У првом кварталу остварено је око 728 милиона динара, што је за 70 милиона динара мање у односу на први квартал прошле године, а два су разлога за то.

-Смањили смо намет привреди везано за комуналну таксу за истицање фирме. Правна лица која остварују промет преко 50 милиона динара плаћаће мање таксу, а поготову је у корист фирмама које имају више таквих објеката. На тај начин ће се остварити уштеда у привреди негде око 30 милиона динара на годишњем нивоу, истиче већник.

Привредници ће тај новац  моћи да користе за повећавање зарада запослених,  смањење трошкова али и инвестирање у унапређење пословања. Други разлог је измена Закона о безбедности саобраћаја.

-Ту су приходи од новчаних казни за прекршаје у саобраћају,  који сада сви иду у Републички буџет и на основу наших предлога са локала се та средства распоређују локалним самоуправа, али тек након усвајања Програма од стране Савета за безбедност саобраћаја. Касније Агенција за безбедност распоређује та средства у другом кварталу. Сада у првом кварталу немамо те приходе- додаје Костић.

Добро је што је у овом кварталу враћено око 67 милиона динара кредита. Задужили смо се око 30 милиона, тако да је нето раздуживање било око 37 милиона динара, истиче већник.

-Смањујемо јавни дуг на тај начин, помажемо привреди колико можемо да стабилизује своје пословање и надамо се да ћемо у  наредном периоду надокнадити то смањење прихода. У прилог томе иде и повећање броја  запослених у Здравственом центру. То је 250 људи и то се види кроз увећање пореза на зараде, каже већник.

Интензивно се ради и на реализацији велике инвестиције из Немачке. Локална самоуправа решава имовинска питања, а све то даје оптимистичне прогнозе, став је Костића.

Please follow and like us:
Друштво Економија