Јовановић: Ово је једна масовна тровачница која долази из Кнауфа

У Сурдулици је одржан миран протест грађана који покушавају да укажу на чињеницу да компанија Knauf Insulation у Белом Пољу директно угрожава здравље Сурдуличана. По њиховим речима али и наводима организатора протеста, горући проблем и једини узрок оболевања је управо поменута компанија. Оно што су они нагласили је да ће наставити са протестима и ако буде потребно, блокирати и путеве. Организаторти протеста су имали састанак и са представницима локалне самоуправе, који су се, како они истичу, оградили и нису дала ниједан конкретан предлог за решење горућег проблема.

Kомпанија Knauf Insulation у Белом Пољу

Сурдулица, која је некада била синоним за ваздушну бању, годинама има велики еколошки проблем са којим се боре грађани ове општине. Непријатан мирис са којим живе свакодневно нарушава комфор грађана али је опаснија чињеница што постројење фабрије Кнауф у Сурдулици испушта штетне честице које изазивају малигна обољења, истичу грађани и представници еколошких удружења. Зато су се и данас окупили не би ли што пре дошли до решења које је неопходно за живот Сурдуличана.

„Оно све што знамо је да је ово једна масовна тровачница која долази из Кнауфа. Да ли је нормално да се људи трују, да неко себи трпа милионе у џепове док грађани масовно обољевају од које каквих болештина на челу са канцером. Ми то више нећемо трпети. Ако има пара за неке премијер лиге и за које какве будалаштине мора да има пара да се прво установи шта је у овом ваздуху отровно, да се купе те фамозне мерне станице.“, истиче Александар Јовановић, народни подсланик.

„Ми знамо, да све што се производи у Кнауфу је недозвољено за производњу и технологија која се овде примењује није дозвољена у европској унији“, каже Биљана Стојковић, универзитетска професорка.

Сваки грађанин Сурдулице треба да ужива основно људско право, право на здраву животну средину, а у овој општини је здравље мештана угрожено, напомиње Сава Јанковић, доктор Међународног права и додаје:

„Имамо велики број карцинома и других болести везаних за загађење ваздуха. Пољопривредницима су загађене њиве. Што се мене лично тиче када осетим смрад из фабирке Кнауф, ја се враћам кући и питам се да ли могу да изађем из куће. То зачи да су моја основна грађанска права ограничена“, каже Сава Јанковић, доктор међународног права.

„Не желимо више да затварамо прозоре, јер не знамо какав нас ваздух ујутру очекује. Да ли ће бити плави, црни или бели дим? Сада је летњи период када нема приватних ложишта. Тако да је једини загађивач, који континуирано испушта дим, фабрка Knauf Insulation у Белом Пољу. Иначе је та фабрика, као највећи загађивач у 2021.години добила награду „Црни лист“, односно фабрика која највише угрожава животну средину“, каже  Данијела Михајловић, председница удружења „ЕКО Сурдулица“.

Организатори протеста су имали данас састанак и са предстаницима локалне самоуправе, али нису крили незадовољство након разговора са њима.

„Локална самоуправа није у стању да грађанима Сурдулице јасно каже шта се налази у ваздуху. Општина и локална самопурава треба да буде агилније. Они су ти који одговарају за ове људе. Они су изабрани од грађана Сурдулице, њихови се грађани трују а рекли су нам да су послали мејл. То смо добили као одговор, а то ништа не решава“, истиче Александар Јовановић, народни подсланик.

„Ми смо закључили заправо да постоји један низ људи који се проглашавају ненадлежним за решавање проблема. Ми имамо људе који се буне, који су пет година раније поднели захтев да се фабрика исели. Сада смо сазнали да су одборници у скупштини општине гласали против тог предлога грађана, односно повукли своје потписе тако да је фабрика остала. Грађани сами осећају својим носем и грлом колико је велики проблем а то нам показују статистички подаци о броју оболелих од карцинома који могу да се повежу са Кнауфом и са загађењем које емитује Кнауф. Зато што Кнауф заснива производњу на застарелој технологији. Извештаји новосадског института показују да има канцерогене материје“, каже еколошка активисткиња Милица Марушић Јаблановић.

По речима учесника протеста, они настављају борбу првенствено због здрвља деце ове општине. Кажу да су контактирали директора фабрике Кнауф у Белом Пољу и добили одговор да је на службеном путу. Колико ће се чекати на конкретне потезе и решење проблема?

Please follow and like us:
ИНФО Регион