Међународни дан борбе против сиде

Завод за јавно здравље Врање

Данас се обележава Међународни дан борбе против АИДС-а. На територији Пчињског округа  регистрована  је 31 особа позитивна на ХИВ.  Од регистрованих девет је преминуло. У Врању је регистрована  21 особа са ХИВ-ом, 6 су преминуле, каже др Биљана Поповић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Врању.

Саветовалиште  за добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ и остале сексуално преносиве болести у Заводу за јавно здравље, посетило је 104 особа током 2023. године. Након тестирања, резултати су показали да нико није био ХИВ позитиван, по речима др Поповић.

– Млади људи из Врања могу се јавити и обратити за помоћ у више институција, где могу добити информације о превентиви и заштити. Реч је о Саветовалишту за младе у Дом здравља и у Заводу за јавно здравље Врање. Уз помоћ стручног кадра, особа ће имати могућност да разреши све недоумице и уради тестове- каже докторка Поповић.

Свима који желе да се остваре у улози родитеља, докторка Поповић саветује да се прво уради тест на ХИВ. Указује и на значај заштите и коришћење презерватива код младих људи.

-Најлепше и најлакше је да трудница дође да се тестира на ХИВ. Добра пракса је показала да је од 2005. године, до данас рођено више од 40 новорођених здравих беба, од ХИВ позитивних мајки-додаjе докторка.

Особе се могу инфицирати преко не стерилисаних шприцева или директним контактом са свежом људском крвљу, истиче др Поповић.

Please follow and like us:
Здравље