Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Председница Скупштине града Зорица Јовић са младима поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља

Поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља у центру града одржана је акција поделе флајера, коју је организовала Локална мрежа за превенцију и борбу против вршњачког насиља Града Врања. Догађају је присуствовала председница Скупштине града Врања Зорица Јовић и чланица Градског већа Данијела Милосављевић.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару,  под називом „Дан розих мајица“. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

-Град Врање данас обележава овај важан дан са циљем да превентивно утичемо на најмлађе, да допремо до њих и укажемо на проблем вршњачког насиља. Такође, желимо да подстакнемо њихово дружење, али и  истакнемо важност образовања и њихове међусобне подршке, јер је то једини и прави пут да се заједнички боримо против свих облика вршњачког насиља. Град Врање једна је од првих локалних самоуправа која је започела процедуру  израде Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља. Очекује се скори завршетак овог веома важног документа, који ће бити усвојен на седници Скупштине града, а након тога следи примена свих планираних активности и мера које ће бити реализоване у наредном периоду, истакла је председница Скупштине Зорица Јовић.

На тему предузетих мера у борби против вршњачког насиља говорила је и Јелена Тасић, чланица Радне групе за израду Локалног акционог плана за борбу против вршњачког насиља.

-Резултати показују да што се више ради на превенцији вршњачког насиља, смањује се број таквих случајева. Циљ свих активности које се предузимају је подизање нивоа свести код ученика о важности овог проблема и развијање конструктивне комуникације међу њима. Резултати показују да је у односу на прошлу годину број случајева вршњачког насиља у школама на територији Града Врања значајно смањен, нагласила је  Тасићева.

Испред младих у нашем граду, говорио је и координатор Канцеларије за младе, Лука Трајковић, који је са нама поделио задовољство постигнутим резултатима и смањењу броја пријава вршачког насиља у нашем граду.

-Што се тиче данашњег скупа, ми причамо о превенцији вршњачког насиља и младе већ дужи временски период „бомбардујемо“ о том и сличним темама и на велико задовољство вам могу рећи да је приметно дошло до смањења вршњачког насиља. Ми свакако настављамо и у наредном периоду да говоримо о превенцији вршњачког насиља, објашњава Трајковић.

Саветовалиште за младе  при ЗЦ Врање, активно ради са младима и тимом стручњака, психолога, специјалног педагога, социјалних радника и педијатара, на решавању проблема уз помоћ разних радионица.

-Лично држим радионице суботом, посебно за ученике средњих и основних школа. Кренули смо да сарађујемо са педагошко – психолошким службама  у целом граду и са свим школама и могу рећи да имамо изванредну сарадњу. Учимо их како рећи „не“ и како се изборити са својим проблемом. Саветовалиште за младе је ту да вас саслуша, да вас прихвати такве какви сте и помоћи вам да изађете из било ког проблема, речи су Горане Лазаревић из Саветовалишта за младе при ЗЦ Врање.

Поводом овог дана у предшколским установама, основним и средњим школама широм Србије организоване су током целе недеље превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације.

Please follow and like us:
Друштво