Међународни дан цивилне заштите обележен у Врању

Радни састанак поводом Дана цивилне заштите

У целом свету  1. март се обележава као Дан цивилне заштите,  од 1990. године.  Последњих година наша држава је формирала Јединице цивилне заштите и улаже у њихову обуку и опремање. Локалне самоуправе такође су биле у обавези да формирају своје Јединице.

Тим поводом је у Регионалном центру за ванредне ситуације у Врању одржан радни састанак припадника Јединице цивилне заштите, при Министарству унутрашњих послова и представника Штабова за ванредне ситуације локалних самоуправа.  О значају цивилне заштите, говорио је Јовица Цветановић, руководилац Групе за цивилну заштиту.

-Препознајући климатске промене које се дешавају у свету и које не заобилазе нашу земљу , Министарство унутрашњих послова преко Сектора за ванредне ситуације одлучило је и стално улаже средстава за обуку и опремање Јединица цивилне заштите. Она је врло битна, када професионалне снаге не могу да отклоне последице или спрече настанак елементарних непогода или других опасних дешавања  у миру или у ванредном стању , ангажују се додатне снаге и зато нам је потребна цивилна заштита. На нивоу Републике имамо 111 до сада формираних јединица за различите потребе – каже Цветановић.

Локалне самоуправе су такође имале законску обавезу да формирају одређене Јединице и Град Врање је прва самоуправа која је то урадила у Пчињском округу.

-Локална самоуправа је извршила све обавезе које има према Министарству унутрашњих послова. Ми смо формирали Јединице опште намене цивилне заштите, као и Јединице цивилне заштите за узбуњивање, то су специјализоване јединице – каже Милош Милошевић, Штаб за ванредне ситуације  Града Врања.

Град Врање је и у преговорима око формирања Добровољног ватрогасног друштва, како би и они помогли уколико буде потребно. И радно ће бити обележен овај Дан. Долазе и припадници Добровољних ватрогасних друштава који су такође у систему цивилне заштите који ће у манастиру Прохор Пчињски  радити на рашчишћавању стазе до Испоснице.  

Please follow and like us:
Друштво