Међународни дан волонтера

Волонтери Канцеларије за младе

Данас је Међународни дан волонтера. Обележава се као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Канцеларија за младе у Врању броји око 30 волонтера, углавном средњошколаца, који бројним акцијама током године помажу и посвећују време другима и то сматрају изразом хуманости и солидарности.
Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто добро, волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине, да остваре нова пријатељства и контакте.


Управо је то био мотив Сташи и Сари да постану волонтери Канцеларије за младе и да кроз бројне акције које организују стекну нова искуства и искористе могућност личног напредовања.


– Разлог зашто сам се одлучила да кренем са волонтирањем у КЗМ је што имам разне идеје и захтеве које могу да приложим у волонтирању. Желим да помогнем другим људима, да их мотивишем и укључим у волонтерство, каже Сара Ристић волонтер у Канцеларији за младе.


– Ја сам се прикључила канцеларији, имам вољу, мотивацију, бројне идеје. То је јако занимљиво. Имам лично усавршавање, а самим тим помажем и напредовању локалне заједнице.
Канцеларија за младе броји око 30 волонтера, углавном средњошколаца који током године имају бројне акције, каже Сташа Љубисављевић.

Ове године Сташа и Сара учествовале су активно у радионицама о сајбер насиљу, спортским активностима, ускршњим радионицама и бројним другим.


Циљ је подстаћи што већи број људи на волонтирање. Људи добре воље, како називају волонтере, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Please follow and like us:
Образовање