Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“

Међуокружна смотра фрулаша под називом “Златна фрула југа Србије“ традиционално се одржава у Врањској Бањи. Најуспешнији на овом такмичењу одлазе на Сабор фрулаша који се, такође традиционално, одржава у Прислоници код Чачка. Предтакмичење је вечерас у 18 сати у Врањској Бањи.

Велики број фрулаша се сваке године одазове Међуокружној смотри која се организује у Врањској Бањи. Они се такмиче у две категорије: изворној и савременој, а посебно се издвајају категорија младих фрулаша и категорија дуета.

-Врање је предтакмичарски центар за пет округа, и то врло значајних, осим Пчињског, ту је Јабланички, ту је Нишки, Пиротски и Топлички округ. Дакле, фрулаши из пет округа долазе у Врањску Бању и такмиче се у оквиру неколико категорија, старосних и оно што је најбитније у изворном и савременом свирању, појашњава Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета.

Народни универзитет и Градска општина Врањска Бања су организатори ове смотре, која је место сусрета дугогодишњих извођача на фрули, али и младих фрулаша, од тек 6 година.

-Имамо и младе такмичаре захваљујући једном великом ентузијасти, господину Димитрију из Лесковца, он заиста много ради са децом и они имају у Лесковцу школу фруле. Ми смо неколико година уназад најављивали ту могућност, али оно што је дефинитивно проблем је ко би похађао овде школу фруле и на који начин бисмо обезбедили адекватан простор и наставника. Димитрије се понудио да он ради са децом, међутим тој организацији треба озбиљно приступити, јер узалуд вам све ако немате заинтересовану децу, додаје Димитријевић.

Међуокружна смотра фрулаша организује се 22. пут. Селектор је Вељко Кокорић, а и ове године биће присутни значајни гости и истакнути фрулаши.

Због временских прилика такмичење неће бити на платоу испред некадашњег ресторана Кичер, већ у сали ресторана.

Током трајања такмичења, организован је и Етно-салон, где ће бити изложене оригиналне рукотворине и производи старих заната.

Please follow and like us:
Култура