„Михољски сусрети села“ у суботу у Павловцу

Ана Митић Стошић

Павловац ће у суботу бити домаћин манифестације „Михољски сусрети села“ коју је покренуло Министарство за бригу о селу, а коју под покровитељством локалне самоуправе организује Културно-образовни центар Врање. Програм предвиђа културно-уметничке, спортске и етно садржаје, а обухваћене су све генерације мештана неколико овдашњих села.

Отварање „Михољских сусрета села“ је заказано за 11 сати у дворишту основне школе у Павловцу, а програм ће се одвијати током читавог дана.

Културно-образовни центар Врање је припремио богат програм који би требало да анимира становнике овдашњих села, али и да привуче и житеље градских средина да пријатан михољски викенд проведу уз чари које доноси сеоска традиција и култура.

– Циљ оваквих манифестација је оживљавање села, подизање свести о значају очувања традиције и да се не запоставе рурална подручја која су итекако запостављена.

Оваквом манифестацијом желимо да сачувамо традицију, обичаје и све оно што чини друштвени живот и свакодневну обичајну праксу живота на селу – указује Ана Митић Стошић из Културно-образовног центра из Врања.

Програмом су предвиђени драмски приказ под називом,,Млади чувари обичаја прадедова“, наступ фолклорних група и креативна ликовна и радионица грнчарства.

Припремљено је и представљање производа пољопривредних газдинстава, изложба домаће радиности, као и такмичење у припремању гулаша и презентација традиционалних јела.

Такође, заказана су и спортска такмичења за децу и одрасле под називом ,,Игре без граница“.

Организатори су се потрудили да у програм укључе учеснике из већег броја села са територије града, али и да окупи припаднике свих генерација овдашњих житеља.

– У манифестацију су укључене школе са својом децом и њиховим активностима, како у културно-уметничком, тако и у спортском делу програма.

Такође, присутно је и одрасло становништво са производима из њихових пољопривредних газдинстава, са такмичењем у припреми гулаша, а представиће се у спремности за игре без граница.

Дакле, припремљен је заиста богат културно-уметничко и спортско-рекреативни садржај који ћемо оплеменити са две радионице – креативно-ликовном и радионицом грнчарства – прецизира Ана Митић Стошић.

На самом крају манифестације је предвиђено проглашење победника у свим надметањима, што је по традицији кулминација свих дешавања током програма „Михољских сусрета села“.

Please follow and like us:
Друштво