Микробиолог Стошић: Кућни љубимци могу да нам пренесу неке гљивичне и бактеријске инфекције

Неке од болести које људи добију од животиња, прозване зоонозе, су сасвим безазлене док друге могу бити врло озбиљне, чак и фаталне. Тим поводом разговарали смо са Гораном Стошићем микробиологом Завода за јавно здравље о овој теми.

Научне студије показале су да одрастање са псима позитивно утиче на развој детета које се тако учи да брине, шта је одговорност и како се поштују друга бића. Кућни љубимци многим људима чине живот лепшим, усрећују их и воле. Ипак, ма колико били умиљати и лепи, и пси и мачке могу бити преносиоци појединих болести на власника, односно на човека.

-Већина тих вируса нису патогени, али они који јесу, очекују да тај организам буде са ослабљеним имунитетом. Зато су најподложнија деца, стари људи и особе са ослабљеним имунитетом због неких болести, речи су Стошића.

Обожавате животиње. Живите са њима, храните их, водите рачуна о њима, а да ли сте спремни  да прихватите ризик да ваш кућни љубимац може да вам пренесе неку болест уколико га не вакцинишете?

-Сада су дошла друга времена, ми живимо са љубимцима, пре су се чували у двориштима у засебним малим кућицама. Сада животиње живе заједно са људима и потребно је да их вакцинишемо. Прво је потребно да се вакцинишу против беснила, мада је беснило доста сузбијено захваљујући раду ветеринарских служби. Међутим, постоји доста других паразитских болести, као што су глисте, пантљичаре, ехинококоза и још неке болести код паса које могу да се пренесу на човека, објашњава микробиолог Завода за јавно здравље у Врању.

Препорука микробиолога је да кућне љубимце редовно вакцинишемо, да им два пута годишње дајемо таблете против паразита и да при повратку из шетње очистимо шапе свом кућном љубимцу. Уколико пас или мачка не излазе ван куће, а уредно су вакцинисани, готово да не постоји опасност од заражавања.

Please follow and like us:
Здравље