Миленковић: Зелена агенда нада за оживљавање Алексaндровачког језера

Градоначелник Слободан Миленковић у студију РТВ-а

Пројекат ресанације Александровачког језера један је од најкомплекснијих којима се бави локална самоуправа. Након дугог периода стручних испитивања, постоје добри изгледи да језеро поново постане једно од најомиљенијих излетишта у врањском крају, рекао је за нашу кућу градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Осврћући се укратко на настанак проблема Александровачког језера, градоначелник Врања је подсетио да се помор живог света догодио у децембру 2012. када је угинуло 1,7 тона рибе.

Локална самоуправа се решавањем овог проблема озбиљно бави од 2017. године. Од тада су бројни научни институти и факултети радили на студији о ресанацији, а 2019. године су рађена и обимна теренска истраживања, рекао је Слободан Миленковић гостујући у програму РТВ Врање.

– Борим се и баш сам загризао за тај пројекат на којем радимо од 2017. године, правимо нализе како би нашли одрживо решење – истиче Миленковић.

Решење је у активирању бунара из Јужне Мораве, којим се некада Врање снабдевало пијаћом водом пре изградње бране Првонек, истакао је градоначелник.

Из њих ће се цевоводима упумпавати свежа вода у језеро и тиме омогућити оживљавање живог света у језеру, након комплетног чишћења корита, наводи он.

– Тиме се постиже још један ефекат: не само што се језеро снабдева здравом водом, већ се тиме и снижава висок ниво подземних вода у купининском и златокопачком пољу, која узрокују плављење тих поља, које се дешава нарочито у пролеће – указује Миленковић.

Ти цевоводи пролазе кроз јавно и приватно земљиште, па је било неопходно да се изврше измене Плана детаљне регулације, како би се стекли услови за следеће кораке, а то су процес експропријације и утврђивања јавног интереса.

Тиме се стичу услови за изградњу спортско-рекреационог центра који је предвиђен Планом детаљне регулације.

– На нама из градског руководства и на мени лично је да у наредном периоду тражимо средства за почетак извођења радова и ја се надам да ће нам то бити омогућено, јер је сада зелена агенда међу приоритетима – закључује градоначелник Слободан Миленковић.

Планом је предвиђена изградња простора за рекреацију, укупне површине 120 хектара, који ће обухватити плажу, спортске терене, видиковац, парковско зеленило и друго.

Please follow and like us:
Друштво