Милош Вучевић мандатар за састав нове Владе Србије

Мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће мандатар за састав нове владе бити досадашњи потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.
Милош Вучевић рођен је 1974. године у Новом Саду. Основну школу „Васа Стајић“ похађао је у Новом Саду, а потом је завршио гимназију „Јан Kолар“ у Бачком Петровцу и дипломирао на Правном факултету у Новом Саду 1999. године, а по завршетку факултета, одлази на служење војног рока у Врање, а потом у Гњилане.
Адвокатуром се бави од 1999. године у породичној адвокатској канцеларији.
За председника Градског одбора Српске напредне странке (СНС) у Новом Саду изабран је на изборима унутар странке на локалном нивоу одржаним 2011. године и 2017. године.
За градоначелника Новог Сада изабран је у септембру 2012. године, након чега престаје да се бави адвокатским послом, наводи се у званичној биографији на сајту Владе Републике Србије.
Био је члан Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2015. до 2016. године.
Након локалних избора 2016. године, у другом узастопном мандату је изабран за градоначелника Новог Сада, а 2020. године трећи пут је изабран за градоначелника, што се догодило први пут у историји града.
Вучевић постаје потпредседник СНС 2021. године, док је 27. маја 2023. године изабран за председника Српске напредне странке.
Оставку на функцију градоначелника Новог Сада поднео је 24. октобра 2022, а 26. октобра постао је потпредседник Владе Србије и министар одбране.
Добитник је више признања, међу којима и повеље почасног сенатора Сената привреде Србије 2014. године, а исте године добија и награду „Kапетан Миша Анастасијевић“, која му је уручена као лидеру градске управе, за промоцију европских вредности живота у Новом Саду.
Две године касније, 2016. године, те вредности су потврђене и проглашењем Новог Сада за Омладинску престоницу Европе 2019. и Европску престоницу културе 2021.
Добитник је признања „Бела голубица“ у оквиру програма „Тесла Глобал форума“.
Вучевић је носилац је Ордена Светог владике Максима Епархије сремске, као и грамате признања и захвалности Епархије бачке за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота, а у 2022. години добио је највеће признање Српске православне цркве – Орден Светог Саве другог степена.
Говори енглески језик. Ожењен је Мајом, отац Михаила и Данила.

Please follow and like us:
Друштво