Милосављевић: Жене су се избориле за своје место

Данијела Милосављевић у студију ТВ Врање

Међународни дан жена  је посвећен припадницама лепшег пола и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Први Дан жена је обележен 1909. године у Сједињеним Америчким Државама декларацијом коју је донела Социјалистичка странка Америке. Еманципацијом жена дошло се до тога да оне могу да граде професионалну каријеру потпуно исто као мушкарци , али са друге стране имају и своју примарну улогу , да буду супруге, мајке и домаћице.

О положају жена данас разговарали смо са градском већницом Данијелом Милосављевић, која је била гошћа Јутарњег програма ТВ Врање.

У данашње време  много је жена које су на важним позицијама и које обављају одговорне функције. Добра је ствар што су се оне избориле за своје место и драго ми је што су превазиђене  предрасуде, истакла је Данијела Милосављевић градска већница .

– Свесни смо да је женама увек приоритет породица и брига о деци. Мушкарци имају више простора да се посвете каријери. Мислим да је ту проблем и тек онда када они буду имали више обавеза око породице, онда ће и жена имати више времена да се посвети каријери. Тек тада можемо говорити о равноправности између мушкараца и жена, каже већница.

Милосављевићева је тренутно једина жена у Градском већу . Она се дотакла своје позиције и улоге коју тренутно обавља. 

-Ја сам у овом тренутку једина жена у  Градском већу , у историји Града Врања  први пут имамо жену на позицији председнице Скупштине, а то је итекако важна функција што се тиче локалне власти. Жене су одговорне, хватају се у коштац са свим проблемима и мислим да би их требало бити више на руководећим позицијама. У Градској управи је много жена које су начелнице одељења и које  врло одговорно обављају свој посао,  каже Милосављевићева.

Жена јесте нежнији пол, али није слабији. Многе жене се повлаче, иако су врло способне, јер им посао и каријера одузимају време од приватног живота. Међутим ,уз добру организацију се све може , закључује градска већница.

Please follow and like us:
Друштво