Милошевић: Појачан надзор због већег броја пожара

Гост емисије Дан пред нама: Милош Милошевић

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницирао хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.

На првој редовноj седници Градског штаба за ванредне ситуациjе, коjом jе председавао командант штаба, градоначелник др Слободан Миленковић, разматрана је тренутна ситуација настала због појаве великог броја пожара на отвореном. Донети су закључци коjи се односе на контролу и сузбијање пожара на територији града Врања.

-На седници Штаба смо донели неколико закључака, између осталог, да надлежне инспекцијске службе, Комунална милиција, спроводе појачан надзор. Такође, један од закључака је био да управо преко средстава јавног информисања и наше Службе за информисање обавештавамо јавност о ситуацији, али и мерама које ћемо да предузмемо. Послали смо и допис председницима Месних заједница да заједно са повереницима отклоне све факторе који могу изазвати пожаре, а који су у њиховој могућности, обезбедили смо штампање постера и плаката које смо разделили представницима Месних заједница, и преко Службе за пољопривреду пољопривредним газдинствима, тако да се надамо да ће ове мере донети побољшање ситуација на терену, каже Милош Милошевић из Канцеларије за ванредне ситуације и члан Штаба за ванредне ситуације.

Казне су велике, али нису оне те које треба да нас плаше, већ чињеница да се паљење стрних усева или биљних остатака може завршити и трагично.

-На основу Закона о пожарима предвиђене су казне – за физичка лица су новчане 10 хиљада, за правна од 300 хиљада до милион. Ако се пожар деси на пољопривредном газдинству, и ако је власник узроковао пожар, он губи подстицајна средства за пољопривреду, додаје Милошевић.

Сви морамо да реагујемо ако негде приметимо дим или ватру.

-Пре свега да се обавесте ватрогасци, да се позове 193 и да се по могућству остане на вези, да се пруже што потпунији подаци о локацији пожара, врсти пожара, да би они могли што боље и брже да одреагују, поручује Милошевић.

На седници Градског штаба за ванредне ситуациjе разматран је и усвојен и Извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације за 2023. годину који ће бити послат Градском већу на разматрање и усвајање.

Please follow and like us:
Друштво