Милошевић : За сада без опасности од изливања Јужне Мораве

Хидрометеоролошки завод најавио је нестабилно време и упозорио на изливање водотока Јужне Мораве.

Милош Милошевић из Штаба за ванредне ситуације Града Врања каже да тренутно не постоји опасност од изливања река, али да Сектор за ванредне ситуације врши константан надзор и да уколико дође до било какве опасности они ће бити спремни да реагују.

Штаб за ванредне ситуације Града Врања предузео је превентивне и оперативне мере на праћењу стања водостаја на речним водотоковима:

-Обавештена су сва надлежна предузећа,организације и установе које са ангажују у одбрани од поплава о потенцијалном ризику, тј о могућности појаве поплава.

-Службеници на пословима ванредних ситуација и службеници на пословима пољопривреде и водопривреде ГУ Града Врања у координацији са Комуналном милицијом и Одељењем за инспекцијске послове пратиће стање на критичним локацијама и у случају потребе ставити у приправност поверенике цивилне заштите и јединице цивилне заштите опште намене. 

-Извршена је провера залиха џакова за песак као и остале заштитне опреме којима располаже ГУ Града Врања.

-Извршен је обилазак реке Јужна Морава и утврђене су неуралгичне тачке на поменутој реци и о томе је обавештено ЈВП “Србијаводе”.

-Градски Штаб за ванредне ситуације наложио је ЈП Водовод да због најављене велике количине падавина у наредном периоду буде у стању приправности и изврши чишћење и припрему кишне канализације за предстојећи перод у коме се очекују обилне падавине, како би она могла да изврши прихват веће количине надолазеће воде. Такође, потребно је да се обезбеде услови за брзу реакцију у случају евентуалног изливања кишне или фекалне канализације на подручју Града.

-У случају потребе Штаб за ванредне ситуације ће одржати ванредну седницу и донети нове мере које буду биле потребне.

-Апелује се на грађане да не бацају смеће и отпад у речне водотокове како не би дошло до зачепљења корита што би за последицу имало изливање. У наредном периоду надзор ће бити појачан од стране Одељења за инспекцијске послове и Комуналне милиције.

Please follow and like us:
Друштво