Министар Гашић води пут ка безбеднијим друмовима Србије

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић је отворио форум „Унапређење система безбедности саобраћаја“ на Златибору, истичући да се безбедност у саобраћају побољшава континуираним напорима институција и заједнице. У овом блогу истражићемо кључне иницијативе, циљеве и изазове у овој важној области.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је данас на отварању форума „Унапређење система безбедности саобраћаја“ (УСБС) на Златибору да је стање безбедности у саобраћају најповољније у последњих пет година и истакао да ће овим начином финансирања унапређења безбедности саобраћаја који је значајно измењен Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, средства наменски, плански и одговорно бити утрошена како би Србија, по безбедности саобраћаја, била међу 10 најбезбеднијих земаља Европе.

„Овај циљ није лако достићи и захтева непрекидно и истрајно залагање надлежних институција, али и целог друштва, јер основни предуслов за добре резултате акција које спроводимо, јесте подизање свести грађана о опасностима и последицама до којих доводи неодговорно понашање у саобраћају. Морамо допрети до сваког грађанина, пробудити им одговорност и оснажити свест о томе да одговорним понашањем и поштовањем саобраћајних прописа чувају сопствене животе, животе својих најмилијих и животе осталих учесника у саобраћају“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да у овом процесу локалне самоуправе имају врло значајну улогу.

„Кроз овај модел финансирања нарочиту корист имаће мање средине, које ће моћи да аплицирају за значајне пројекте, које не би могле да реализују из својих скромних средстава. Локалне самоуправе најбоље познају околности, опасности, потребе, али и начине како да допру до чланова ваше заједнице, како би постигли што боље резултате кроз програме унапређења безбедности у саобраћају“, нагласио је министар Гашић и додао да ће кроз конкурсе који ће бити расписани бити опредељена средства за сваку локалну самоуправу у Србији.
    
Министар унутрашњих послова рекао је да је од 1. јануара до 10. октобра ове године, у саобраћајним незгодама у Србији погинуло 365 људи, што је за 15 одсто мање у односу на исти период 2022. године, када је погинуло 427 особа.
 
„Од почетка године, саобраћајна полиција открила је 930.230 прекршаја, од којих 418.873 прекршаја прекорачења брзине. Такође, 42.812 возача искључено је из саобраћаја због управљања возилом под дејством алкохола, од којих је више од 7.500 задржано у службеним просторијама, јер су затечени да управљају возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму“, истакао је министар Гашић.

Бранко Стаматовић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, рекао је да је 2023. година једна од најважнијих година за безбедност саобраћаја у Републици Србији и истакао да се само ове године двапут састало Национално координационо тело за безбедност саобраћаја којим председава министар Гашић, док се у претходних 11 година састало свега четири пута.

„Приоритет у раду МУП и Гашића на унапређењу безбедности саобраћаја даје нам велику снагу да радимо пуном паром. Оно што је јако важно јесте да је Координационо тело на челу са министром Гашићем предложило Националну стратегију безбедности саобраћаја која је усвојена у септембру. Стратегија за безбедност саобраћаја јесте наш најважнији документ који ће да нас води до 2030. године како и на који начин можемо и треба да унапређујемо безбедност саобраћаја. Један од главних циљева тог документа је да након 2030. године ниједно дете не страда у саобраћајним незгодама у Србији и да преполовимо број страдалих у односу на 2019. годину“, нагласио је Стаматовић.

Please follow and like us:
Друштво