Министарство финансија: Реалан раст БДП-а 3,5 посто у 2024. години, инфлација око 4,5 посто

На основу Упутства Министарства финансија, задужени за буџет у нашем граду креирали су локално Упутство, које је достављено буџетским корисницима, органима града,  установама до 1. августа. На основу тог Упутсва, сада сви корисници припремају Нацрте планова за 2024. годину, са пројекцијама за 2025. и 2026. годину, рекао је гостујући у нашем програму, градски већник задужен за буџет и финансије, Бојан Костић.

– Ми смо креирали Упутство, на основу улазних параметара које нам је доставило Министарство финансија, са њиховом проценом да ће реални раст БДП-а у 2024. години бити око 3,5 посто, а да ће пројектована инфлација бити око 4,5 процената, што је значајно смањење у односу на овогодишњу, међугодишњу стопу инфлације од 16, 2 посто. Надамо се да ће тако и бити и сви се трудимо да утичемо и на стопу инфлације, разматрањем приоритета у потрошњи, то је део смерница које смо дали буџетским корисницима – рекао Костић.

Буџетским корисницима рок је до 15. септембра да доставе предлоге својих финансијских планова стручној служби. У одељењу се до 1. новембра спрема Нацрт одлуке о буџету и презентује се јавности. Тада се одржавају и јавне расправе.

-Ми имамо кључне параметре које морамо да испоштујемо. Не можемо да увећавамо приходе без образложења. Све локалне самоуправе су под строгом контролом Министарства финансија. Наша одлука о буџету, када се усвоји, иде на ревизију код Министарства финансија. Ако није добра, ако смо се размахали са преузимањем обавеза, мимо реалног основа, можемо довести цео Град у проблем, обустављањем трансфета. Морамо озбиљно разматрати сваки расход и озбиљно причати са буџетским корисницима, да свако размишља о рационализацији трошкова пословања – додаје већник.

Морамо се још више ослањати на екстерне изворе финансирања, што значи подизати капацитете запослених за писање пројеката, за аплицирање код Фондова Европске уније, код Амбасада, додаје већник.

Please follow and like us:
Економија