Министарство одбране: Нова генерација војника започела служење војног рока

У центрима Команде за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу на добровољно служење војног рока примљени су данас војници генерације „јун 2024“, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, по доласку у касарне, војници су прошли обавезне прегледе, задужили наоружање и војну опрему и потом су распоређени у јединице, где су их командири упознали са правима, обавезама и задацима који их очекују.

У наредних месец и по дана, они ће се оспособљавати за руковање личним наоружањем, извођење основних тактичких радњи и поступака у борби и обављање стражарске службе, и истовремено унапредити своју физичку способност.

Потом следи индивидуална специјалистичка обука, да би последња три месеца служења војног рока војници провели у јединицама Војске Србије, у којима ће се обучавати за извршавање колективних задатака рода или службе и бити активно укључени у реализацију свакодневних активности заједно са професионалним саставом.

Заинтересовани се још током служења војног рока могу пријавити за пријем у професионалну војну службу, након чега ће проћи прописану процедуру и стећи услове да одмах по завршетку војног рока ступе у строј професионалних припадника Војске Србије.

Please follow and like us:
Друштво