Министарство унутрашњих послова предало је Музеју жртава геноцида 46 комада трофејног оружја

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић

Министарство унутрашњих послова предало је данас Музеју жртава геноцида 46 комада трофејног оружја, што представља највећу појединачну донацију оружја и војне опреме из периода Другог светског рата који је музеј добио од свог оснивања.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић изразио је уверење да ће предато оружје наћи значајно место међу експонатима и поставци Музеја жртава геноцида, јер је оно нем, али поуздан сведок историје нашег народа и наше борбе за слободу против окупатора у Другом светском рату.

Музеј Жртава геноцида

„Част ми је и задовољство што данас Министарство унутрашњих послова, на основу закључка Владе Републике Србије, предаје Музеју жртава геноцида 46 комада оружја трофејног карактера“, рекао је Бркић и прецизирао да је реч о 17 пиштоља, 17 војничких пушака, осам аутомата и четири митраљеза.

Према његовим речима, међу овим оружјем налази се и пиштољ белгијске производње, марке „браунинг“, који је рађен за потребе официра Краљевине Југославије. 

Указао је да је предато оружје део контингента оружја које су грађани Републике Србије предали Министарству унутрашњих послова током акције предаје нелегалног оружја.

Трофејно оружје

Државни секретар истакао је да је овај гест још један корак у успешној сарадњи Министарства унутрашњих послова и Музеја жртава геноцида.

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић захвалио се Министарству унутрашњих послова на предатом оружју и истакао да је реч о највећој појединачној донацији оружја и војне опреме из периода Другог светског рата коју је Музеј добио од свог оснивања, 1992. године.

Ристић је навео да су овим чином, још једном, Министарство унутрашњих послова и Музеј жртава геноцида показали одговорност, савесност и професионализам.

„Спасили смо оружје које би највероватније завршило у различитим нелегалним токовима. Оно ће сада бити у Музеју жртава геноцида, националној установи културе, и биће спремно за излагање убрзо, на располагању истраживачима и свима заинтересованим“, казао је Ристић.

Трофејно оружје

Нагласио је да су овом донацијом уштеђена и значајна буџетска средства, с обзиром на то да музеј грађу највећим делом купује од приватних физичких лица.

„Ово је још један од показатеља вишегодишње успешне сарадње Министарства унутрашњих послова и Музеја жртава геноцида и желим да изразим захвалност министру, државном секретару и свим припадницима МУП-а на континуираној вишегодишњој сарадњи и подршци коју пружају музеју, без које ми не бисмо били толико успешни и ефикасни“, рекао је Ристић.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић

Записник о преузимању оружја које ће постати део збирке оружја и војне опреме Музеја жртава геноцида потписали су председник Комисије за разврставање преузетог оружја које је постало власништво Републике Србије Александар Зафировић и извршни директор Музеја жртава геноцида Станко Дебељаковић.

Please follow and like us:
Друштво