Миодрагу Стошићу свечано уручена награда ‘’Пера Стојановић Туман’’

Свечано уручење награде “Пера Стојановић Туман“

Радио телевизија Врање са посебним пијететом и поштовањем чува успомену на незаборавног и непоновљивог Перу Стојановића Тумана расписивањем конкурса за Меморијалну награду која носи његово име. Најбољи текст на овогодишњем  конкурсу за најбољи хумористичко-сатирични текст je рад под називом „Е бре дедо“, аутора Миодрага Стошића, новинара и сценаристе из Владичиног Хана. Поводом 28. рођендана Телевизије Врање, уприличена је свечана додела  награде .  

Првонаграђени на конкурсу “Пера Стојановић Туман“

Ове године је на традиционални конкурс наше куће, којим негујемо сећање на колегу Перу Стојановића Тумана пристигло девет радова. Радио телевизија Врање на прави начин негује културу сећања, промовише културно наслеђе нашег града и подиже сопствене  професионалне и етичке стандарде. Треће место на конкурсу је освојила Валентина Златановић Марковић, родом из Врања која живи и ради у Ужицу, друго место је припало Бранки Марковић професорки из Врања, а прво је, по трећи пут, освојио Миодраг Стошић.  

Осим вредног признања и ласкаве титуле, аутору најбољег текста припала је и новчана награда у износу од 60.000 динара.

-Веома сам срећан што Радио телевизија Врање негује успомену на Перу Стојановића Тумана, који је из оних давних времена, када су нас људи учили како да гледамо кроз живот, учио заправо, како да се смејемо и како да све оно шти је лоше провучемо кроз те наочари са дијоптријом хумора. Веома ми је драго што овај конкурс постоји и што постоји дужа форма. Кад год се прича о хумору у медијима, увек се мисли на афоризам, на реченицу, две. Овај конкурс је можда једини у Србији који негује сценарио и драго ми је што сам трећи пут међу лауреатима, рекао је на свечаности првонаграђени Стошић.

-Ово је значајан догађај за југ Србију и наша Врање. Драго ми је што сам освојила другу награду и што са својим ученицима учествујем у стварању радио драме по сценарију победника конкурса, рекла је Бранка Марковић.

-Подржавам идеју о расписивању конкурса. Велика је част бити део овог програма јер име Пере Стојановића Тумана је позив на неговање човекољубља, уметности, стваралаштва и веома сам почаствована што сам овде. Иначе, Пера Тумани ја смо радили заједно у време када је отворена Телевизија , били смо у истој канцеларији. Реч је о једном човеку који је био тако једноставан у свом опхођењу прем људима. Нама почетницима је био од велике користи, био је наша снага, није указивао на наше недостатке већ нас усмеравао, присећа се трећенаграђена Валентина Златановић Марковић.

-Сви који сте награђени на овом конкурсу, треба да будете поносни што сте део ове приче. Нико од награђених не говори о свом делу већ о неким околностима и о човеку чије име носи награда. Мислим да је то победило, да се окупимо око једне идеје да култура дође до неког изражаја а да се одавде шири један добри дух културе, не само у Врању него и шире. На овај начин даје се пример другим људима да овакве награде имају смисла, рекао је на свечаности председник жирија Миодраг Попов.

На свечаној додели награда присуствовали су и представници Министарства информисања и телекомуникација, што само потврђује колики је значај овог догађаја.

-Доделом ове значајне награде, не само да славимо изванредан таленат наших аутора, већ негујемо и дух самог Пера Стојановић Тумана , чија је креативност подигла духове многих. Честитамо победницима овог конкурса на њиховим оригиналним и духовитим доприносима и нека ова награда буде даљи подстицај да истражују, смеју се и подсећају нас да је хумор у суштини лек за душу. Хвала вам што сте овде и што заједно славимо наслеђе и дух Пере Стојановића Тумана, рекао је на свечаности Стефан Анђелковић из Министарства информисања и телекомуникација.

Стефан Анђелковић из Министарства информисања и телекомуникација

-Присутни су на свечаности могли да чују и виде делове из радио драме  „Е бре дедо“ на чијој  адаптацији се увелико ради.

-У радио драми појављују се талентовани ученици Техничке школе уз менторство Бранке Марковић професорке српског језика и књижевности, иначе другонаграђена на овогодишњем конкурсу. Сигурна сам да ће својим гласовима ови млади ентизијасти дочарати сав хумор и сатиру који носи текст аутора. Припрема радио драме увелико тече, надам се да ћемо је до Нове године успешно реализовати на понос и дику свих нас, рекла је на свечаном уручењу награда Љубица Здравковић Џонов уредница Радио Врања.

Љубица Здравковић Џонов уредница Радио Врања
Ћерке Пере Стојановића Тумана

Своје одушевљење и захвалност нису криле ћерке чувеног Врањанца.

-Емоције су помешане, захваљујемо се свима зато што дух чаршије врањске, како су називали нашег оца и даље након 23 године шета градом. Моје сестре и ја смо вечерас изузетно поносне, рекла је Гордана Ристић, ћерка Пере Тумана.

Свечаност је својим раскошним гласом уприличила талентована Велина Стаменковић из Врања која је извела познате врањанске песме.

Велина Стаменковић
https://youtu.be/MtwhrgFS_tg
Please follow and like us:
Друштво